MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Околицю Горлівки присвятили українському поету Василю Стусу

23.09.2008    джерело: ngo.donetsk.ua
Станіслав Падалка
В Горловці відбулося урочисте відкриття алеї імені Героя України Василя Стуса, який запам’ятався городянам не лише як поет, а ще і як строгий, але справедливий викладач.

Минулого тижня в Горловці відбулося урочисте відкриття алеї імені Героя України Василя Стуса, який запам’ятався городянам не лише як поет, а ще і як строгий, але справедливий викладач.

На перший погляд, розташування алеї можна назвати більш ніж дивним: на околиці міста, поряд з промисловим підприємством - заводом «Еластомер». Проте пояснення цьому факту знайшлося просте і належне: директор заводу настільки перейнявся творчістю поета, що став одним з ініціаторів створення музею Василя Стуса в Горловці. До речі, в одній із шкіл з 1961 по 1963 рік поет працював вчителем української мови.

Самим очікуваним гостем став, звичайно, син поета Дмитро Стус. Хоч йому і не довелося брати в руки лопату - дерева були висаджені ще весною, він дуже перейнявся тим, що відбувається. До того ж, для нього все-таки знайшлася робота: його попросили відкрити пам’ятний знак - значних розмірів камінь, з висіченою на ньому цитатою батька «Я єсмь, Вітчизно…».

Відкрита алея на сьогодні дивує своїми скромними розмірами, та й тонкі тростинки-саджанці поки абсолютно не схожі на дерева. Але засновник музею Василя Стуса - горлівчанин Олег Федоров - щиро вірить, що скоро тут будуть тінисті зарості, під покровом яких люди зможуть погуляти, посидіти на лавках. Син Героя України відзначив, що подібна алея - перша на його пам’яті, та нічого подібного на території нашої країни поки ніхто не проводив.

22-09-2008
 Поділитися