MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

І неважливо, яке у вас алібі…Міліція заявляє про законність затримань в Інституті «Республіка»Рейдерське захоплення приміщення правозахисної організаціїСправа про побиття журналістів на Кловській застрягла у прокуратуріПохований курган: росіяни знищують унікальну пам’ятку в МаріуполіНе визнавати ‘фарс Кремля’Росіяни викрали з Енергодара двох братів, що працювали на ЗАЕС, — їх шукають рідніЗасудили 15 військових РФ, які утримували 368 жителів села Ягідного у шкільному підвалі Невидимі бранці КремляПропутінські заклики та війна проти українського збіжжяРосійсько-українська війна: що таке фільтрація?Християни та митці проти війни. Дайджест російських протестівПонад три місяці у полоні Запах мазуту і смерті: у Харкові поховали загиблих на НемишліСвідка Єгови, якого звинувачували в ухиленні від військової служби, виправдали у суді День бабака замість години суду. Дайджест російських протестівЄдиний електронний реєстр військовозобовʼязаних і спрощене отримання УБД35 дітей з Луганщини вивезли до Білорусі — ‘навчатися’ у надзвичайниківХімічна зброя, цивільні у російському полоні, третина України забруднена мінами — підсумки тижняМова: зброя для спротиву чи об’єкт для обмежень?

МВС просить журналістів бути обережнішими і носити бейджики, щоб їх не била міліція

20.10.2008    джерело: www.telekritika.ua
Департамент зв’язків з громадськістю МВС поширив звернення до журналістів і редакторів ЗМІ, у якому дає рекомендації журналістам щодо того, як не бути побитим правоохоронцями, висвітлюючи масові акції та надзвичайні подій.

Департамент зв’язків з громадськістю та міжнародної діяльності МВС України поширив звернення до журналістів і редакторів засобів масової інформації, у якому дає рекомендації журналістам щодо того, як не бути побитим правоохоронцями, висвітлюючи масові акції та надзвичайні подій. Наводимо заяву повністю:

Департамент зв’язків з громадськістю та міжнародної діяльності МВС України, його підрозділи в регіонах, за підтримки керівництва Міністерства, одним із пріоритетів у своїй роботі вважають надання всебічної допомоги представникам засобів масової інформації у реалізації їх законного права на своєчасне отримання об’єктивної інформації про діяльність органів внутрішніх справ, сприяння у підготовці ними відповідних матеріалів, усуненні всіх штучних перепон у виконанні журналістами свого професійного обов’язку.

Тим більш прикро і болісно сприймаються факти протидії журналістам або надзвичайних ситуацій за їх участю, особливо випадки, коли представникам ЗМІ доводиться буквально на собі відчути чиюсь «міцну руку». Один з останніх таких випадків трапився 2 жовтня в Печерському районі Києва, де під час припинення міліцією силового протистояння громадян із охоронцями будівництва житлового будинку на вулиці Первомайського трапилося декілька конфліктних ситуацій між працівниками міліції та журналістами.

Ми з розумінням ставимося до природного бажання журналістів бути в епіцентрі тих чи інших подій, аби «за гарячими слідами» інформувати громадськість про суспільно важливі події, адже лише очевидець може максимально правдиво переповісти людям усі їх перипетії. Однак у вирі динамічних подій, де правоохоронцям доводиться приймати рішення і діяти негайно і рішуче, аби своєчасно попередити загрозу громадському порядку і безпеці людей, опинитися в якості потерпілих можуть, на жаль, і журналісти. Тим більше, що далеко не кожен із них під час надзвичайних подій має хоча б візуальні ознаки своєї професійної приналежності (відеокамера, фотоапарат, мікрофон тощо), не кажучи вже про «бейджик» на верхньому одязі або жилет з відповідним написом, які можуть засвідчити їх журналістський статус.

Зважаючи на це, Департамент зв’язків з громадськістю та міжнародної діяльності МВС України звертається до керівників засобів масової інформації з проханням звернути особливу увагу на питання безпечної поведінки журналістів в ході виконання ними своїх професійних обов’язків під час різного роду конфліктних ситуацій. Зокрема, вважаємо доцільним забезпечити кожного журналіста спеціальним редакційним посвідченням - «бейджиком» для їх візуального вирізнення працівниками міліції серед інших громадян. Це потрібно не лише для того, аби убезпечити журналістів від різного роду випадковостей, а й з метою надання їм працівниками міліції, які перебувають на місці події, всебічної допомоги у виконанні професійних обов’язків журналіста. З цією ж метою Міністром внутрішніх справ України Юрієм Луценком дано вказівку усім керівникам органів і підрозділів внутрішніх справ при направленні груп швидкого реагування на місця надзвичайних подій в обов’язковому порядку визначати уповноважену посадову особу з числа керівництва відповідного підрозділу міліції для організації допомоги та надання офіційних коментарів представникам ЗМІ.

Керівництво Міністерства внутрішніх справ позитивного ставиться до бажання журналістів перебувати в епіцентрі тих чи інших подій як складової права журналістів на отримання інформації та громадського контролю за правомірністю дій працівників міліції. Водночас закликаємо журналістів з розумінням ставитися до професійних обов’язків та дій працівників органів внутрішніх справ під час конфліктних ситуацій, пріоритетом для яких є захист Закону, забезпечення громадського порядку та безпеки людей.

Департамент зв’язків з громадськістю  та міжнародної діяльності 

http://mvs.gov.ua/mvs/control/mvs/control

 Поділитися