MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Дострокові вибори: загрозу бойкоту виборів можна подолати лише забезпечивши їхню доцільність (прес-релиз)

24.10.2008   
На прес-конференції Оргкомітету Громадянської Асамблеї України (ГАУ) презентовано позицію громадськості щодо доцільності проведення дострокових виборів лише за новою виборчою системою та реалізації права українського народу на установчу владу шляхом обрання спеціального органу – Конституційної Асамблеї.

На прес-конференції Оргкомітету Громадянської Асамблеї України (ГАУ) презентовано позицію громадськості щодо доцільності проведення дострокових виборів лише за новою виборчою системою та реалізації права українського народу на установчу владу шляхом обрання спеціального органу – Конституційної Асамблеї.

Андрій Когут, секретар Оргкомітету ГАУ, наголосив, що громадськість ще з 2007 року попереджала про те, що будь-які дострокові вибори без зміни Конституції, без встановлення чітких правил та рамок політичної діяльності, які поділятимуться як громадянами, так і політиками, не зможуть бути засобом виходу з кризи. Небажання розуміти це, а також замкнутість влади та політиків у власному колі інтересів чітко простежується у їхніх відповідях на звернення ГАУ.

"Без встановлення чітких і прозорих правил формування влади, її функціонування та відповідальності і, зокрема, персональної, неможливо забезпечити ефективність державної політики. Самі для себе політики такі правила не напишуть. Єдине що вони можуть зробити – це надати можливість зробити це громадянам, які власне і є носіями влади, а самим зосередитися на антикризових заходах" — такий висновок зробив Анатолій Пінчук.

Чинне виборче законодавство практично звужує реалізацію виборчого права громадян до вибору між лідерами політичних сил, позбавляючи виборців можливості впливати на персональний склад представницької влади. Результатом цього може стати бойкот наступних виборів громадянами, який ще більше посилить існуюче відчуження влади від народу.

На думку члена Оргкомітету Володимира Горбача без зміни виборчої системи, через введення відкритих списків, ми не досягнемо персональної відповідальності депутатів, у тому числі за блокування трибуни, судів та роботи державних установ загалом. Тільки персоналізація політичної відповідальності здатна розблокувати політичні конфлікти, які ми маємо зараз”.

Оргкомітет Громадянської Асамблеї України вимагає від Президента, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України до проведення будь-яких, у тому числі дострокових парламентських виборів, терміново вирішити наступні питання:

—  припинити порушувати закони та Конституцію, не зловживати правом та правовими процедурами, зупинити руйнацію судової влади, не маніпулювати судовими кадрами та судовими органами, а також тиск на діяльність судів;

—  ухвалити закон про Конституційну Асамблею як єдиний орган установчої влади;

—  ухвалити нові виборчі закони, які передбачатимуть запровадження «відкритих» регіональних виборчих списків з преференціями на виборах до Верховної Ради та мажоритарної системи до органів місцевого самоврядування;

—  ухвалити системні, з врахуванням світового досвіду, а не точкові та популістські закони, які дозволять подолати соціально-економічну кризу.

Оргкомітет заявляє про скликання Надзвичайної Громадянської Асамблеї України та закликає всі громадські середовища консолідуватися в ім’я України. Надзвичайна Громадянська Асамблея України  у листопаді 2008 року розгляне звіти про реальну діяльність політичних сил щодо їхніх обіцянок виборцям, а також шляхи та способи подолання глибокої суспільно-політичної кризи в Україні.

* * *

Громадянську Асамблею України було створено у 2007 році з метою  вироблення та публічного обговорення позицій громадянського суспільства щодо політичної кризи, конституційного та виборчого процесів, оголошення вимог до чинних політиків і політичних сил стосовно процедури прийняття та змісту нової Конституції. В роботі ГАУ протягом 2007-2008 років беруть участь понад 400 представників провідних громадських організацій України.

Організаційну та фінансову підтримку діяльності Громадянської Асамблеї України надає Міжнародний фонд «Відродження».

 Поділитися