MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Рада суддів пожалілася Європі, «висловила» Ющенку і сказала суддям не здаватися

27.10.2008    джерело: www.pravda.com.ua
Президія Ради суддів звертає увагу на укази про звільнення Келеберди з посади глави судді Шевченківського райсуду Києва, про поновлення на посаді голови Печерського райсуду Києва екс-голови цього суду Колесниченка та відповідно звільнення з неї чинного голови суду Отрош.

Президія Ради суддів України просить президента Віктора Ющенка вжити заходів до відновлення правопорядку в державі, порушеного, зокрема, і в результаті прийняття деяких указів президента.

Про це йдеться у зверненні президії Ради суддів України до президента відносно його указів про ліквідацію Окружного адмінсуду Києва та утворення Центрального та Лівобережного адмінсуді Києва.

Також президія Ради суддів звертає увагу на укази про звільнення Келеберди з посади глави судді Шевченківського райсуду Києва, про поновлення на посаді голови Печерського райсуду Києва екс-голови цього суду Колесниченка та відповідно звільнення з неї чинного голови суду Отрош.

На переконання членів президії Ради суддів, реалізація вищевказаних указів президента в силу того, що вони прийняті з порушенням чинного законодавства, може призвести до правової нестабільності в державі, підриву правових основ функціонування державної влади, руйнування судової влади, масового порушення прав і свобод громадян.

Президія Ради суддів України «переконливо» просить президента відповідно реагувати на це звернення.

Крім того, президія Ради суддів звернулася до суддів із закликом «не піддаватися на шантаж і провокації, від кого б вони не виходили, не дозволяти використовувати себе у політичному протистоянні, утримуватися від винесення рішень, які не мають законних підстав і правового обґрунтування».

Також президія Ради суддів звернулася до Парламентської асамблеї Ради Європи та Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

«В Україні на найвищому державному рівні і досі не сприймаються фундаментальні положення Основного закону України та міжнародно-правових актів щодо стандартів незалежності суддів і самостійності судів», – зазначає президія Ради суддів.

«З боку державних та політичних суб’єктів має місце відвертий тиск на суддів, грубе втручання у здійснення правосуддя, ігнорування основоположних засад діяльності судів. Усе це ставить під загрозу належний судовий захист конституційних прав і свобод громадян», – йдеться у зверненні.

Президія Ради суддів заявляє, що «чергова загроза незалежності судової влади в Україні виникла у зв’язку з діями суб’єктів політичної діяльності» після видання президентом указу про розпуск парламенту.

«Неприпустимими є дії представників правоохоронних органів під час розгляду судових справ, пов’язаних з виборчим процесом, які розцінюються суддями як протиправний тиск на них та втручання у здійснення правосуддя», – йдеться у зверненні.

Президія Ради суддів заявляє, що дії та рішення президента, народних депутатів, правоохоронних органів не узгоджуються як із національним законодавством, так і міжнародно-правовими актами щодо забезпечення незалежності судів.

У зв’язку з цим президія Ради суддів висловлює готовність до тісного співробітництва органів суддівського самоврядування України з відповідними міжнародними організаціями, спрямованого на утвердження в Україні безстороннього і незалежного суду.

27.10.2008

 Поділитися