MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Києві запалає ’’Незгасима свічка’’

22.11.2008    джерело: www.bbc.co.uk
21 листопада до Києва прибула Міжнародна естафета "Незгасима свічка" присвячена вшануванню пам’яті жертв Голодомору 1932-33 рр.

21 листопада  до Києва прибула Міжнародна естафета "Незгасима свічка" присвячена вшануванню пам’яті жертв Голодомору 1932-33 рр.

Міжнародна акція під егідою світового конгресу українців розпочалася 1 квітня ц. р. в Австралії і протягом року пройшла у 33 країнах світу, в тому числі у 6 країнах колишнього СРСР - Білорусі, Казахстані, Молдові, Росії, Вірменії та Грузії.

В Україні акція "Незгасима свічка" стартувала 26 жовтня. Після проведення заходів в усіх обласних центрах акція завершується у столиці на відкритті Меморіалу жертв Голодомору 1932-1933 років.

В Україні готується найбільш масштабне за часів незалежності вшанування пам’яті жертв Голодомору з паралельними акціями у низці країн світу, і зокрема у Лондоні.

У Британії поширено заяву прем’єр-міністра Гордона Брауна з нагоди вшанування 75-тої річниці Голодомору, в якій прем’єр-міністр Гордон Браун висловлює сподівання, що меморіальні заходи по всьому світі будуть гідною даниною тим, хто потерпав від жахіть 1932-33 років.

Тимчасом президент Ющенко назвав відмову президента Росії Дмитра Медведєва взяти участь в заходах з нагоди 75-ї річниці Голодомору "паплюженням пам’яті мільйонів загиблих".

Для участі в скорботних церемоніях в Україні очікують представників близько 40 країн, в тому числі і президенти з держав Балтії, Польщі, Грузії, а також чільних представників міжнародних організацій.

Але президент Росії Дмітрій Медвєдєв відмовився від запрошення брати участь у заходах.

Москва активно протидіє намаганням України домогтися міжнародного визнання Голодомору геноцидом українського народу, пояснюючи свою позицією тим, що окрім мільйонів українців від дій комуністичної влади гинули люди також в інших регіонах тодішнього Радянського Союзу.

Сама Росія на державному рівні не вшановує жертв сталінського режиму.

 Поділитися