MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

КВУ не зафіксував суттєвих порушень, які б могли вплинути на результати місцевих виборів

02.12.2008    джерело: www.cvu.org.ua
В той же час КВУ фіксував окремі факти порушень, які хоч і не вплинули на результати виборів, однак свідчать про негативні тенденції щодо погіршення демократичності виборів в Україні

30 листопада 2008 року в Україні відбулися позачергові місцеві вибори у 138 населених пунктах, серед яких міста: Рівне (Рівненська область), Феодосія (АР Крим), Мукачеве (Закарпатська область), Цюрупинськ (Херсонська область), Кремінна (Луганська область). КВУ проводив спостереження за голосуванням та підрахунком голосів у великих містах та кількох селищах.

За оцінками КВУ вибори у більшості міст відбулися без особливих проблем, які могли б вплинути на результати волевиявлення. КВУ відмічає слабку організацію виборчого процесу, багато в чому зумовлену запізнілим фінансуванням виборів. Як завжди, проблемою залишається якість списків виборців. Число неточностей у великих містах вже традиційно становить не менше 5%. Наприклад в місті Рівному на виборчій дільниці №47 виборець треті вибори поспіль написав скаргу, що за його адресою проживає людина, яка вже давно там не живе, а в Цюрупинську не знайшов себе в списках народний депутат Анатолій Журавко.

В той же час у КВУ викликає занепокоєння доволі низька явка на цих виборах. Найбільшою вона була в місті Рівному (понад 40%), а в середньому не перевищувала 30%.

Також КВУ фіксував окремі факти порушень, які хоч і не вплинули на результати виборів, однак свідчать про негативні тенденції щодо погіршення демократичності виборів в Україні. Зокрема, в місті Рівному спостерігачі КВУ не були допущені за спостереженням за підрахунком голосів на дільниці №95. В місті Кремінна виявився дуже великий відсоток тих, хто голосував «на дому». Заяви щодо такого голосування були централізовано віддруковані і, в окремих випадках, не містили підпису виборця.

Прес-служба КВУ

 Поділитися