MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Про доступ до архівів спецслужб та соціальні потрясіння

10.12.2008    джерело: maidan.org.ua

Директор Галузевого державного архіву СБУ Володимир В’ятрович про відкриття документів карально-репресивних органів, політику голодоморного гетто та справу Івасюка розповів в інтерв’ю львівському виданню «Суботня пошта».

В Галузевому державному архіві СБУ міститься близько 360 тисяч справ, від 1917-го і до 1991 року – весь радянський період історії України. Це документи радянських карально-репресивних органів – ЧК, ГПУ, НКВС, МГБ та КДБ.

«Це специфічні матеріали, які не писали з метою споглядання, а задля знищення будь-якого інакомислення та всього антирадянського. Унікальність архіву в тому, що він показує функціонування страшної системи – основи тоталітарного режиму», – зазначає пан В’ятрович.

Наразі обмеженим є доступ до матеріалів про персональні дані, радянську агентуру, діяльність НКВС (внутрішні розпорядження). Гриф «Цілком таємно» на матеріалах часів СРСР, на жаль, діє і у незалежній Україні. Аби зняти обмеження на доступ до матеріалів, потрібні рішучі кроки відповідного рівня. Директор Архіву переконаний: «Ми повинні це відкривати, адже ненормально, коли Україна зберігає таємниці держави, яка не існує!»

Так зокрема вже зробили прибалтійські країни та наші сусіди поляки. «І до жодних соціальних потрясінь це не призвело, навпаки, відбулося моральне очищення. Країна та влада розпочали життя з чистого аркуша, не тягнучи пуповину радянських часів. СБУ переймала досвід Прибалтики та Польщі у відкритті архівів» – розповідає пан В’ятрович.

Докладніше читайте на шпальтах «Суботньої пошти» або на сайті

http://upa.in.ua

10-12-2008

 Поділитися