MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заява Української правди і Корреспондент.net стосовно питань інтернет-користувачів Президенту

25.12.2008    джерело: ua.korrespondent.net
Обурення викликала заява прес-секретаря Президента Ірини Ванникової щодо того, що запитання від інтернет-користувачів, яке набрало найбільше голосів, відображає інтереси російських користувачів.

У вівторок, 23 грудня, на підсумковій прес-конференції президента України Віктора Ющенка було зроблено заяву про те, що питання від аудиторії інтернет-користувачів, яке набрало найбільшу кількість голосів , "Відображає інтереси російських інтернет-користувачів".

Про це під час прес-конференції Президента України Віктора Ющенка заявила його прес-секретар Ірина Ваннікова.

Нагадаємо, що найрейтинговіше питання, яке набрало більше 100 тисяч голосів інтернет-користувачів на трьох ресурсах, звучало наступним чином: "Шановний пане Президенте, скажіть, будь ласка, скільки нам (простим людям) Вам потрібно заплатити, щоб Ви разом з усіма депутатами ВР, Міністрами, урядовцями назавжди виїхали за кордон і не заважали Україні нормально розвиватися?".

Віктор Ющенко, відповідаючи на найпопулярніше запитання від інтернет-користувачів, назвав його провокаційним і сказав, що "дві третини авторів цього питання знаходяться не в Україні і не представляють український народ".

Пізніше, перед тим як надійшла черга задавати наступне запитання від інтернет-аудиторії, Ірина Ваннікова сказала таке: "Нам достеменно відомо, що перше питання відображає інтереси російських інтернет-користувачів, тому ми сподіваємося, що друге питання з інтернету точно відображає інтереси українських інтернет - користувачів".

Після прес-конфреренції керівник прес-служби Президента Лариса Мудрак заявила Українській правді, що Секретаріат Президента замовив "експертизу у відповідних державних органах". За даними Української правди, мова йде про ДСТЗІ - Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації.

У зв’язку з цим заявляємо наступне.

Наявні у Корреспондент.net дані свідчать про те, що інформація, яку оприлюднила прес-секретар Президента, не відповідає дійсності.

За даними фахівців Корреспондент.net, а також за даними відкритої статистики, серед тих, хто голосував, ставив запитання Президенту і відвідував спеціально створену для цього сторінку, близько 80% українських користувачів.

Тобто Ірина Ваннікова фактично збрехала в прямому ефірі, поставивши під сумнів громадянську позицію тисяч українських інтернет-користувачів.

Корреспондент.net готовий надати всю наявну інформацію щодо голосування незалежної комісії, якщо Секретаріат Президента буде наполягати на своїй версії. Разом з тим вважає неможливим участь у такій комісії представників силових органів або СБУ, оскільки IP-адреси є приватною інформацією та не підлягають розголошенню.

Як уже згадувалося вище, Лариса Мудрак повідомила, що якась державна структура провела експертизу даних голосування. Водночас, за даними наших фахівців, без доступу до наших серверів неможливо було проаналізувати статистику голосування. Отримати таку інформацію можна було або з відома провайдера (чого не було), або за рішенням суду, або негласним способом, тобто просто зламати сервера.

Корреспондент.net не давав своєї згоди на аналіз інформації щодо голосування на наших сайтах. Таким чином, ймовірний збір таких даних є прямим порушенням закону, свободи слова і права на свободу висловлювання.

Корреспондент.net вимагає від Секретаріату Президента роз’яснити інформацію, озвучену на підсумковій прес-конференції Віктора Ющенка в прямому ефірі.

Ухилення від відповіді буде розцінюватися як порушення принципів свободи слова. На жаль, в Україні стало правилом залишати без відповіді розкриту журналістами суспільно-важливу інформацію.

Питання інтернет-аудиторії для Віктора Ющенка збиралися впродовж двох тижнів, з 9 грудня. Читачі Корреспондент.net могли задати своє запитання і проголосувати за питання на спеціально створеній для цього сторінці.

Спочатку планувалося, що Віктор Ющенко відповість на запитання інтернет-користувачів під час своєї інтернет-конференції 16 грудня. Однак 12 грудня прес-служба Президента заявила, що інтернет-конференція не відбудеться через проведення в цей день екстренної наради під головуванням Президента України Віктора Ющенка стосовно відключення теплопостачання та значну заборгованість з виплати зарплат, а Віктор Ющенко відповість на запитання інтернет-користувачів під час своєї щорічної підсумкової прес-конференції.

За два тижні акції зі збору питань для Президента, було зібрано понад 17 000 питань, за які було віддано близько 1,8 мільйона голосів. На прес-конференції у вівторок Президент відповів на 3 питання від інтернет-аудиторії.

 

 

 Поділитися