MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Різка приватизація підштовхувала рівні смертності

15.01.2009    джерело: www.bbc.co.uk

Нове дослідження провело прямий зв’язок між різки зростанням рівнів смертності у Східній Європі на початку 90х років зі швидкістю масової приватизації.

Британські дослідники, які публікують свої висновки в медичному журналі Ланцет, кажуть, що в таких країнах як Росія та Латвія, де приватизація була масовою і різкою, смертність дорослих чоловіків зростала на 40 % через соціальні збурення, падіння рівня життя та зростання алкоголізму.

Але дослідники кажуть, що в таких країнах як Польща та Словенія, де приватизація була більш поступовою, рівні смертності були нижчі.

Дослідження також розглядало важливість соціальних мереж: країни, в яких багато людей були членами таких громад як церковні парафії та професійні спілки, смертність була нижчою.

Дослідники припускають, що загалом в країнах регіону можна було запобігти передчасній смерті у 90-х близько 1 млн. переважно чоловіків працездатного віку. Результати дослідження називають докором для спадщини американського економіста Джефрі Сакса, який пропагував у ті часи шокову терапію. Серед країн, в яких шокові дали раду найкраще, перераховано Албанію, Польщу та Словенію.

Більшість попередніх досліджень зосереджувалися на безпосередніх чинниках смертності, таких як алкоголізм та безробіття. Також були дискусії про наслідки приватизації для систем охорони здоров’я.

Нове дослідження використало інший підхід, визначаючи вплив на здоров’я таких обставин як економічна політика та швидкість і масштаби приватизації. В таких країнах як Росія, Казахстан і Латвія приватизація проводилася швидко і різко. Шокові економічні методи у 90х роках, стверджує дослідження, вплинули у тих країнах на різке зростання чоловічої смертності, яке підвищилося на понад 40%.

Результати дослідження публікує медичний журнал Ланцет.

 Поділитися