MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Гроші на інсулін, закладені в бюджеті, тепер даватимуть людям на руки

20.01.2009    джерело: www.radiosvoboda.org
Пропозиція Уряду про запровадження адресної грошової допомоги хворим на цукровий діабет серед медиків викликала неоднозначну реакцію. Їх, наприклад, непокоїть, що гроші на ліки людина може витратити на інші потреби і залишиться без інсуліну

Уряд планує змінити систему забезпечення інсуліном хворих на діабет українців. Зараз медикаменти закуповують державні органи влади на місцях і потім роздають хворим. Кабмін пропонує таку схему: кошти на інсулін, закладені в бюджеті, даватимуть на руки людям. При цьому діабетикам ліки не нав’язуватимуть згори, хворі зможуть обирати їх самі. Як нині закуповують інсулін? Якої він якості? Чи поступається за якістю український інсулін закордонному?
Децентралізована система закупівлі діє вже 2 роки
Отже, інсулін закуповують на місцях. Але це не адресна закупівля, уточнив заступник міністра охорони здоров’я Ігор Яковенко. «Уже 2 роки в Україні діє децентралізована система, що є практикою багатьох країн світу. Звичайно, ми будемо шукати рішення, щоб не зробити гірше населенню. Механізм буде вдосконалений, але про кінцевий результат говорити ще зарано, оскільки наразі це питання опрацьовується. На цей рік є поквартальний бюджет, і в першому кварталі система буде така ж, як і в минулому році».
Проблеми із закупівлею імпортних інсулінозамінників на Львівщині
На Львівщині близько 9 тисяч людей хворіють на цукровий діабет і щодня потребують інсулін. Хворі кажуть, що забезпечені життєво необхідним для них препаратом на 2 місяці. Однак є проблеми із закупівлею дорогих інсулінозамінних імпортних препаратів, розповідає львівська кореспондентка Радіо «Свобода» Галини Терещук.
Пропозиція Уряду про запровадження адресної грошової допомоги хворим на цукровий діабет серед медиків викликала неоднозначну реакцію. Є побоювання, що хворий, який вживає вітчизняний препарат, отримає менше коштів, а людина, життя якої залежить від імпортного інсуліну, зрозуміло, більшу. І це зумовить невдоволення і скарги серед хворих. Медиків також непокоїть, що гроші на ліки людина може витратити на інші потреби і залишиться без інсуліну.
Також незрозумілі механізми реалізації урядової Концепції. На сьогодні в міському і проекті обласного бюджетів передбачені додаткові гроші для забезпечення хворих інсуліном. У міській раді планували вже оголосити тендер на закупівлю дорогих інсулінозамінних препаратів, але зміни, які планує уряд, призупинили цей процес.
«Ми не залишимо львів’ян без інсуліну»,- запевнив Радіо «Свобода» начальник міського управління здоров’я Володимир Зуб. Передбачені гроші в проекті обласного бюджету, а це близько 2 мільйонів гривень, що на 15-20 % більше, аніж торік. Наразі важко спрогнозувати ціни на імпортні препарати. «Інсуліном вітчизняного виробника ми забезпечені на 2 місяці. Є проблеми зі забезпеченням імпортним інсуліном. Але діти та інваліди матимуть. Кожен хворий є в реєстрі», - повідомив керівник обласного управління Віктор Кімакович.
Чи запрацює нова схема забезпечення хворих інсуліном?
Грошей, які пропонує уряд хворим на діабет, ледь вистачить на покупку вітчизняного інсуліну, а він за якістю програє закордонним аналогам, переконаний колишній заступник міністра охорони здоров’я Валерій Івасюк. «Окрім того, що ці інсуліни не лікують, їх ще й дуже важко дозувати. Не говорю вже про те, що наші інсуліни надзвичайно «брудні», мають багато домішок. В усьому нормальному світі діабет діагностується, лікується за рахунок держави. А хворого не цікавить, де держава бере гроші, кому їх перераховує».
25-річна Киянка Ганна хворіє на діабет з 11 класу. Дівчина каже, що система забезпечення хворих препаратами не витримує жодної критики. «Коли не було грошей в державі, нас перевели на вітчизняний інсулін. Потім потрібно було зайнятися популізмом – перевели на найдорожчий інсулін. Тепер фінансова криза – знову його немає. Зрештою, це ж не іграшки, а живий організм, який звикає до якогось одного виду інсуліну».
Щоденно 120 тисяч діабетиків вживає інсулін українського виробництва, а це 60% хворих, зазначає Віктор Романюк, заступник голови правління фармацевтичного підприємства, єдиного в Україні, що здійснює повний цикл виробництва інсуліну. «Ми виробляємо більше 3 мільйонів флаконів щорічно, вони йдуть на внутрішній ринок. В Україні діє досить серйозна система контролю якості, це по-перше, а по-друге, високий ступінь конкуренції не дозволяє будь-кому вийти на ринок».
Запропонована урядом схема забезпечення інсуліном хворих на діабет ніде у світі не використовується, стверджує Валентина Очеретенко, голова ради Української діабетичної федерації. На її думку, якщо таку схему втілять, діабетикам буде складніше отримувати ліки. «На скільки я уявляю, адресна допомога буде поступати через Ощадбанк, а всі ми пам’ятаємо, які були там черги, коли люди намагалися отримати свої вклади. А інсулін це такий препарат, отримання якого не можна відкласти. Через 3 дні людина помирає, якщо його не отримує».
В Україні, за даними Міністерства охорони здоров’я, понад 1 мільйон хворих на цукровий діабет. З них понад 150 тисяч не можуть прожити без інсуліну.

Марічка Набока, Надія Шерстюк

 Поділитися