MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Феєричне рішення Хамовнічеського суду у справі Катині

24.01.2009    джерело: zgroup.com.ua
Катинь
Суддя постановив, що що череп зі слідом від кулі не є доказом, що людину розстріляли. А тому й нема чого розглядати справу про його реабілітацію

Суддя постановив, що що череп зі слідом від кулі не є доказом, що людину розстріляли.

Районний суд московських Хамовників розглянув подання Асоціації “Меморіал”, яка виступила в імені родичів жертв НКВС. Поляки хочуть змусити Головну військову прокуратуру здійснити процедуру реабілітації вбитих у 1940 році родичів.

Військовий прокурор полковник Олександр Космодем’янський стверджував у суді, що вирішити в судовому порядку, чи полякам належить реабілітація, неможливо, бо немає актів розслідування та судового слухання, у якому вони були засуджені до смертної кари. А без документів не можна встановити, чи поляки є жертвами політичних репресій.

Представники “Меморіалу” доводили, що ці документи не існують, бо Політбюро Комуністичної партії, приймаючи рішення про розстріл тисяч польських військовополонених, власне постановило, що вони повинні бути вбиті без суду і слідства. Після війни в архівах Луб’янки збереглися особисті справи жертв, але голова КДБ Олександр Шелепін наказав знищили їх у 1959 році, щоб, як він це вказав у службовій записці до Микити Хрущова, запобігти "можливій деконспірації проведеної нами операції.

Космодем’янський наполягав на тому, що "сам факт смерті не є доказом того, що це були репресії". Його думку розвинув далі суддя Ігор Кананович, пояснюючи, що якщо хтось лежить у братській могилі з простріленою головою, то не можна стверджувати, що його розстріляли, а лише"що проти нього застосували вогнепальну зброю".

Отож, позов “Меморіалу” було відхилено. - Відмовляючи навіть не реабілітацію, але навіть простого розгляду справи, чи чи вона належить жертвам Катині, стаємо подільниками тих, хто затирав сліди вбивства, - сказав у суді Олександр Ґур’янов з “Меморіалу”.

Але це вже не перша відмова родичам реабілітувати жертви Катині. Зараз Європейський суд з прав людини вже зайнявся першими скаргами родичів жертв злочинів, яким російські суди відмовили в реабілітації.

джерело:  Gazeta Wyborcza Zapadł kolejny zły dla Polaków wyrok moskiewskiego sądu w sprawie Katynia  http://wyborcza.pl

 Поділитися