MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Указ Президента України «Про розсекречення, оприлюднення та вивчення архівних документів, пов’язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні»

06.02.2009   
Наш бюлетень регулярно висвітлює стан справ з оприлюднення архівних документів стосовно голодомору, політичних репресій та дисидентського руху. Забезпечення відкритого доступу до матеріалів радянської карально-репресивної системи є найважливішою передумовою подолання наслідків тоталітаризму в країні.

З метою відновлення національної пам’яті, сприяння процесу національного примирення та взаєморозуміння, забезпечення всебічного, об’єктивного вивчення історії України XX століття, зокрема подій, пов’язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні, постановляю:

1. Міністерству внутрішніх справ України, Міністерству оборони України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України, Генеральній прокуратурі України, Державному комітету архівів України, Державному департаменту України з питань виконання покарань проаналізувати пов’язані з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні архівні документи, що нагромадилися за часи діяльності органів державної влади та управління колишніх Союзу РСР і Української РСР, та забезпечити зняття в установленому законодавством порядку обмежень на поширення та доступ до конкретної секретної інформації шляхом скасування раніше наданого грифу секретності архівним документам або іншим матеріальним носіям такої інформації, якщо вони не становлять державної таємниці.

2. Кабінету Міністрів України забезпечити розроблення Українським інститутом національної пам’яті разом зі Службою безпеки України, за участю Національної академії наук України та затвердити план заходів з оприлюднення та вивчення розсекречених архівних документів на 2009 - 2011 роки, передбачивши, зокрема:

створення та функціонування архіву національної пам’яті - електронної бази архівних документів щодо подій, пов’язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні, а також діяльністю органів державної влади та управління колишніх Союзу РСР і Української РСР;

організацію в населених пунктах України постійно діючих експозицій, виставок архівних документів, фотоматеріалів, що відображають події, пов’язані з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні;

видання, перевидання, розповсюдження відповідних тематичних наукових, науково-популярних, художньо-публіцистичних праць, збірок документів та матеріалів, а також здійснення заходів, пов’язаних із перекладом розсекречених архівних документів іноземними мовами для інформування світової громадськості через закордонні дипломатичні установи України.

3. Міністерству освіти і науки України за участю Національної академії наук України забезпечити всебічне та об’єктивне вивчення розсекречених архівних документів, проведення на їх основі наукових досліджень, підготовку та видання наукових та науково-популярних праць, а також використання результатів цих досліджень у навчальних програмах загальноосвітніх та вищих навчальних закладів.

4. Службі безпеки України разом із Державним комітетом архівів України сприяти представникам громадських організацій, наукових установ та організацій, вченим та громадянам у вільному доступі до розсекречених архівних документів, зокрема шляхом створення спеціальних інформаційно-довідкових центрів.

5. Державному комітету телебачення та радіомовлення України забезпечити широке висвітлення в засобах масової інформації заходів щодо розсекречення, оприлюднення та вивчення архівних документів, пов’язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні.

6. Внести до розділу 1 Організаційної структури Служби безпеки України, затвердженої Указом Президента України від 27 грудня 2005 року N 1860 "Питання Служби безпеки України" (зі змінами, внесеними Указами від 2 квітня 2007 року N 261 та від 24 вересня 2007 року N 913), зміну, доповнивши його після абзацу "Департамент оперативного документування" новим абзацом такого змісту:

"Департамент архівного забезпечення".

Президент України 

В. ЮЩЕНКО 

м. Київ

23 січня 2009 року

N 37/2009 

 

Коментар «ПЛ»: Наш бюлетень регулярно висвітлює стан справ з оприлюднення архівних документів стосовно голодомору, політичних репресій та дисидентського руху. Забезпечення відкритого доступу до матеріалів радянської карально-репресивної системи є найважливішою передумовою подолання наслідків тоталітаризму в країні.

Сподіваємось, що цей Указ Президента зліквідує певні перешкоди в доступі до архівних документів радянського періоду. Указ є наступним кроком в послідовній справі розсекречування документів стосовно політичних репресій та голодоморів в Україні.

Водночас пересторога «якщо вони не становлять державної таємниці», яка міститься в п.1 Указу, може звести нанівець весь його позитивний потенціал. За радянських часів усе, що стосувалося політичних репресій, належало до державних таємниць. Наприклад, усі архівно-слідчі справи репресованих за «політичними статтями», але не реабілітованих за Законом «Про реабілітацію жертв політичних репресій» чи за іншим правовим актом,, досі складають державну таємницю і зберігаються під грифом «таємно», навіть справи 20-30-х років. Чи означає прийняття Указу розсекречування цих архівно-слідчих справ? Прямої відповіді на це питання в Указі немає. На нашу думку, Указ мав би містити положення про відкликання грифів обмеження доступу з певної групи документів. Але вказівки на те, що мають бути переглянуті підстави надання грифів обмеження доступу «таємно» та «цілком таємно» архівним документам, пов’язаним з політичними репресіями та іншими подіями, Указ не містить.

Отже, поки що зарано робити висновки.

Як зазначив під час брифінгу Голова СБУ Валентин Наливайченко позиція Президента полягає в тому, що відповідно до законодавства України не може належати до державної таємниці інформація про порушення прав і свобод громадян та незаконні дії органів державної влади.

СБУ як головний державний орган у сфері забезпеченні охорони державної таємниці знімає радянський гриф таємності з усіх кримінальних справ, розпорядчих, статистичних документів секретного діловодства та інших документів, пов’язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні з 1917 до 1991 рр.» На сьогодні в архіві СБУ зберігаються близько 800 тис. томів із грифами «секретно» та «совершенно секретно», де криються таємниці про мільйони людей, які стали жертвами тоталітарного комуністичного режиму.

Не брифінгу було представлено колекцію документів Галузевого архіву, серед яких інструкції ЧК, «розстрільні списки», карти-схеми депортацій, альбоми повстанських фотографій, доповідні КДБ для ЦК Компартії про розвиток в Україні дисидентського руху.

На початку 2008 року при СБУ було створено Робочу групу істориків із вивчення діяльності ОУН і УПА. 2 жовтня 2008 року при Галузевому державному архіві Служби безпеки України розпочав роботу Інформаційно-довідковий зал (відкритий електронний архів), що покликаний спростити доступ та використання документів з архівів СБУ. Окрім Києва (вул. Ірининська, 2. Телефон: 255-82-24) на даний момент такі зали працюють при управліннях СБУ в Харкові (вул. Мироносицька, 2) та Одесі (вул. Єврейська, 43) і вже в першому півріччі поточного року будуть відкриті в усіх обласних центрах України. Видавничі проекти: книга «Розсекречена пам’ять. Голодомор 1932—1933 років в Україні в документах ГПУ — НКВД»; репринтне видання «Дзеркало душі народної: спогади та враження відвідувачів виставки про Голодомор 1932—1933 років в Україні «Розсекречена пам’ять»; книга-альбом «Бофони: грошові документи ОУН і УПА».

Редакція «ПЛ»

 Поділитися