MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Допомога ув’язненим та звільненим з установ виконання покарань

06.02.2009   
Володимир Бочаров-Туз
Моніторинг реализаціїї програми, яка була затверджена Кіровоградською міською радою, буде проведений громадською організацією «Територія успіху»

Кіровоградські в’язні «вилучили» з місцевого бюджету 35 000 гривень! Саме таку суму владним рішенням виділила місцева влада на реалізацію програми допомоги ув’язненим та звільненим з установ виконання покарань у 2008 році. Наскільки ефективно використані бюджетні кошти та досягнуті цілі покаже громадський моніторинг.

За даними Державного Департаменту України з питань виконання покарань протягом 11 місяців 2008 року в Україні звільнено 38,8 тис. осіб, серед яких 8% не мають робітничої спеціальності, 3% незабезпечені житлом, 3% непрацездатні та 6% хворі на туберкульоз та ВІЛСНІД. Кожному з них необхідно пройти складний процес адаптації до нових умов життя у суспільстві. Завдяки законодавчим аспектам участь у цьому процесі приймає не лише звільнена особа, а й державні та громадські організації. Саме на вирішення питань соціальної адаптації громадян, звільнених з місць позбавлення волі та соціальної підтримки осіб, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі направлена відповідна міська програма, затверджена рішенням Кіровоградської міської ради.

Програма передбачає вирішення десяти завдань, які забезпечать соціальну підтримку та ресоціалізацію громадян, які повернулись з місць позбавлення волі. До виконання програми залучено 11 виконавців, серед яких державні органи, інституції, управління та спостережна комісія при виконавчому комітеті Кіровоградської міської ради. Оскільки в програмі непередбачена участь громадських організацій, тому що жодна з них не прописана в тексті документу, цікаво визначити, наскільки ефективно державні інституції витрачають бюджетні кошти та виконують законодавчі норми щодо соціальної адаптації звільнених при виконанні міської програми.

Проведення громадського моніторингу, за підтримки фонду «Відродження» ініціювала громадська організація «Територія успіху», яка долучила до проведення аналізу реалізації програми фахівців громадянського суспільства. За результатами моніторингу будуть визначені фактори, які перешкоджають соціальній адаптації звільнених, розроблені обґрунтовані пропозиції, щодо їх усунення.

 

 Поділитися