MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

«Це було не шоу»: поліція пресує дніпровський гей-клубБезпека в Україні жертв переслідувань авторитарними режимами країн колишнього СРСРЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 48 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 09.11.2015 – 13.11.2015Парламент розширив перелік ознак, за якими заборонена дискримінація на роботіVIII. Захист від дискримінаціїЛГБТ в Україні мають бути негайно захищеніДискриміновані вже від народження21. Права дитини11. Захист від дискримінаціїЧи скоро Україна "дожене" Африку?14. ВРАЗЛИВІ ГРУПИ ЯК ОБ’ЄКТ ДИСКРИМІНАЦІЇ, РАСИЗМУ, КСЕНОФОБІЇ ТА ЗЛОЧИНІВ НА ҐРУНТІ НЕНАВИСТІПравозахисники скаржаться Карпачовій на дискримінацію жінок АзаровимПрава людини в Україні - 2008. 8. Свобода вираження поглядівПрава людини в Україні - 2007. 21. Права людей з інвалідністюСтан виконання рекомендацій правозахисних організації, наданих у Доповіді „Права людини в Україні – 2006”Homo xenophobicus: злочини «ненависті»Права людини в Україні - 2006. XII. Деякі аспекти права на захист від дискримінації та нерівностіКОМІТЕТ ПРОТИ КАТУВАНЬ: РОЗГЛЯД ДОПОВІДЕЙ, НАДАНИХ ДЕРЖАВАМИ-УЧАСНИКАМИ У ВІДПОВІДНОСТІ ДО СТАТТІ 19 КОНВЕНЦІЇРОЗГЛЯД ДОПОВІДЕЙ, НАДАНИХ ДЕРЖАВАМИ-УЧАСНИКАМИ У ВІДПОВІДНОСТІ ДО СТАТТІ 19 КОНВЕНЦІЇВиклад фактів №24. Права робітників-мігрантів

Українська держава та суспільство проти геїв та лесбійок. Короткий огляд за 2008 рік

10.02.2009    джерело: www.heskinki.org.ua
Олександр Зінченков

В звіті зібрані деякі приклади порушень прав людини стосовно людей гомосексуальної орієнтацій в Україні за 2008 рік. Ці факти відображують порушення прав людини на рівність та недискримінацію, на інформацію, на свободу мирних зібрань та громадських об’єднань, на доступ до правосуддя. Надана інформація свідчить про розповсюдження в суспільстві гомофобії, яка проявляється в тому числі в діях деяких державних органів на цьому грунті, антигеївських висловлювань політиків, представників церкви та екстремістських груп.
В звіті зібрані деякі приклади порушень прав людини стосовно людей гомосексуальної орієнтацій в Україні за 2008 рік. Ці факти відображують порушення прав людини на рівність та недискримінацію, на інформацію, на свободу мирних зібрань та громадських об’єднань, на доступ до правосуддя. Надана інформація свідчить про розповсюдження в суспільстві гомофобії, яка проявляється в тому числі в діях деяких державних органів на цьому грунті, антигеївських висловлювань політиків, представників церкви та екстремістських груп.
1. 10 лютого 2008 року національним телеканалом "Студія 1+1" в 22:15 демонструвався фільм «Горбата гора» про любовні стосунки двох хлопців. Після цього Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення звернулася до Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі з проханням надати експертний висновок стосовно правомірності виходу в ефір цієї кінострічки. В своєму висновку експерти відзначили, що цей фільм «може нанести шкоду, фізичному, інтелектуальному, морально-психологічному стану людей, зокрема молоді та дітей». В заключному висновку експертної комісії вказано, що зазначена вище трансляція фільму «Горбата гора» суперечить вимогам Закону «Пр захист суспільної моралі». В результаті Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення заборонила здійснювати телевізійну трансляцію фільму «Горбата гора», крім як в проміжку часу з 23.00 до 6.00.
2. В кінці 2007 року на розгляд Верховної Ради України був поданий черговий проект Кодексу законів про працю (регістр. №1108), який в першому читанні був прийнятий 20 травня 2008 р. Антидискримінаційна стаття законопроекту не містить заборони на дискримінацію на підставі сексуальної орієнтації серед інших підстав. Один з авторів Кзпп, голова Комітету праці і соціальної політики Верховної Ради Василь (Партія Регіонів), в одному з інтерв’ю заявив: "Особисто я вважаю, що Геї та лесбійки порушують всі норми моралі. Це фізичний недолік, який потрібно приховувати, а не демонструвати. З іншого боку –те, що вони вимагають –європейська норма і скоріш за все, залишиться в проекті кодексу, хоча я особисто проти цього" . Не дивлячись на неодноразові звернення Центру "Наш мир" в Верховну Раду про необхідність заборони дискримінації за сексуальною орієнтацією в трудових відносинах, ця норма не була включена в законопроект.
3. В березні 2008 року на веб-сторінці екстремістської гомофонної групи "Любов проти гомосексуалізму" були розміщені листи двох членів парламенту від Блоку Юлії Тимошенко Ігоря Єресько та Віталія Барвиненко, в яких говориться про те, що, вони вважають що пропаганда і розповсюдження гомосексуалізму в країні містить загрозу національній безпеці, суперечить національним інтересам, підриває авторитет прав та свобод людини та родини.
4. "Любов проти гомосексуалізму" також повідомила про лист з Комітету Верховної Радиз питань свободи слова та інформації, який очолює депутат з Партії Регіонів Ганна Герман.В ньому йдеться, що Комітет поділяє занепокоєність стосовно посилення пропаганди через ЗМІ різного роду сексуальних збочень. "Така ситуація зобов’язує органи державної влади прийняти рішення та термінові заходи для припинення популяризації гомосексуалізму, лесбійства, інших сексуальних збочень, які не відповідають моральним принципам суспільства" . Лист підписав завідуючий секретаріату парламентського Комітету Василь Иванина.
5. 16 травня 2008 р. Миколаївська асоціація геїв, лесбійок та бісексуалів "ЛиГА" запланувала проведення флеш-моб акції у зв’язку з Міжнародним днем проти гомофобії. Інформаційна акція була спрямована на подолання забобонів та стереотипів стосовно людей з гомосексуальною орієнтацією і пропонувала розміщення плакатів на рекламних дошках в місті, проведення трьох вуличних акцій, показ документального .фільму в офісі організації. Про це, відповідно до чинного законодавства, була повідомлена місцева влада. В своїй відповіді представники місцевої влади Миколаєва повідомили про те, що ними було отримано звернення від керівника християнських конфесій з вимогою заборонити проведення подібних акцій представниками сексуальних меншин. "Тому, з метою дотримання правопорядку і недопущення конфліктів на грунті моральних і релігійних почуттів мешканців міста, проведення флеш-моб акції в м. Миколаєві забороняється," –йдеться в документі, що підписаний першим заступником міського голови Ю.І. Гаранатуровим. Накладаючи таку заборону, місцева влада грубо порушила право миколаївських геїв та лесбійок на проведення мирних зібрань, що закріплене ст. 39 Конституції України.
6. В кінці травня представники Миколаївської асоціації геїв, лесбійок і бісексуалів "ЛиГА" звернулися до суду Центрального району міста Миколаєва та Господарський суд м. Миколаєва з приводу заборони проведення флеш-моб місцевою владою. Однак обидва суди відмовили позивачу в прийнятті справи до розгляду, посилаючись на те, що це не знаходиться в їх юрисдикції.
7. У вересні 2008 р. Українські організації лесбійок і геїв звернулися до ряду державних органів з Планом заходів по протидії в Україні дискримінації на підставі сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. В документі містився широкий перелік заходів, які необхідно здійснити для забезпечення громадянських праві свобод гомосексуалів. Однак, ніяких конструктивних відповідей на це звернення отримано не було.
8. 22 лютого 2008 р. Прокуратурою м. Києва була порушена кримінальна справа проти редакційних працівників газети "Gay.Ua" (видання Центру "Наш мир") на підставі статті 301 Кримінального кодексу України про розповсюдження порнографії. Газета "Gay.Ua" –це зареєстроване друковане видання, що містить інформаційні, розважальні та еротичні матеріали, призначені для геїв. Газета розповсюджувалася серед своїх передплатників, не доступна і непризначена для широкої аудиторії. З іншого боку, відверті еротичні журнали, призначені для гетеро сексуальних чоловіків, знаходяться у вільному продажу в газетних кіосках, а їх редакції не переслідуються за розповсюдження порнографії. Таким чином, дії прокуратури носили дискримінаційний характер. Вони також не відповідають рішенню Європейського Суду з прав людини, який заявив, що "особливо необхідно зрозуміти, були чи не були непристойні матеріали показані широкій аудиторії 9. 12 грудня 2008 р. Управління юстиції в Чернігівській обл. зареєструвало громадську організацію "Люди Буковини", яка створена в інтересах гомосексуальних громадян. Однак, чиновники змусили засновників організації прибрати зі статуту формулювання "сексуальна орієнтація", погодившись на використання абсурдного формулювання "гендерна орієнтація". Таким чином, одне з встановлених завдань нової організації звучить наступним чином: "сприяння підвищенню рівня толерантності в суспільстві до представників нетрадиційної гендерної орієнтації" .
10. В рамках нового механізму ООН по моніторингу дотримання прав людини в країнах світу –Універсального періодичного огляду – в травні-червні 2008 р. в Раді ООН з прав людини проводилась оцінка України. В ході робочої зустрічі, зокрема, Словенія відмітила зростання гомофобії в Україні в останні роки і звернула увагу на проблеми, з якими зіштовхуються гомосексуали на робочому місці і у взаєминах з правоохоронними органами. В якості рекомендації було запропоновано розглянути можливість використання Джок’якарських принципів застосування міжнародно-правових норм про права людини стосовно сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності в якості посібника для сприяння при розробці політики . Однак Україна відхилила цю рекомендацію.
11. 18 грудня 2008 р. Вперше на Генеральній асамблеї ООН було проголошено Спільну заяву лесбійок, геїв, бісексуалів та трансгендерних людей. Її підписало 66країн. Україна не підтримала цю заяву. З цього приводу прес-секретар МЗС України Василь Кирилик заявив: "В цій ситуації ми не маємо проблеми іми не повинні говорити про це. В Україні це явище декриміналізовано, немає покарань, немає переслідувань" .

Олександр Зінченков Центр Наш мир

 Поділитися