MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Рада зробила крок до мораторію на продаж заставного житла

19.02.2009    джерело: news.liga.net
Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект, який забороняє відбирати квартири, що знаходяться у заставі, якщо борг реструктуризовано, а позичальник погашає відсотки за кредитом

Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи" N3585, який забороняє відбирати квартири, що знаходяться у заставі, якщо борг реструктуризовано, а позичальник погашає відсотки за кредитом. За таке рішення проголосувало 237 народних депутатів.

Як передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ, зокрема, законопроектом передбачено, що мораторій на примусове відселення вводиться на 2009-2010 роки за умови, що відсотки за іпотечним договором виплачуються своєчасно. Максимально допустима затримка - 2 місяці. Ще одна умова - документальне врегулювання питання реструктуризації боргу.

Документом, крім цього, передбачається право комерційних банків звільняти позичальника від сплати штрафних санкцій за невчасне виконання умов кредитного договору, виниклих до реструктуризації боргу.

Право комерційним банкам провести реструктуризацію заборгованості фізосіб за іпотечними кредитами без пониження фінансового класу позичальника пропонується надати до 31 грудня 2009 року. Так, сплату суми основного боргу можна буде відстрочити не більше ніж на два роки, а кредитні договори продовжити на термін до десяти років, з урахуванням обмежень, які діють у комерційних банках.

Статтю 5 Закону "Про податок на додану вартість" планується доповнити пунктом 5.19 такого змісту: "Звільняються від оподаткування операції банків та інших фінансових установ із постачання (продажу, відчуженню іншим способом) майна, переданого фізичними особами у заставу (іпотеку), якщо предметом застави (іпотеки) є житловою будинок або житлове приміщення, і на яке було накладене стягнення, в межах неповерненої суми, визначеної умовами кредитного договору".

Крім того, до 1 січня 2010 року пропонується включати до складу валових витрат 100% сукупного розміру страхового резерву банку або небанківської фінустанови, після 2010 року - 80%.

Передбачено, що частина привілейованих акцій у загальному обсязі статутного капіталу банку, на відміну від інших акціонерних товариств, може перевищувати 25%.

 Поділитися