MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Біженці в Україні: притулок надається одиницям

20.02.2009    джерело: www2.dw-world.de
Громадські організації, які опікуються питаннями біженців вважають, що на проблеми шукачів притулку в Україні закриває очі й Євросоюз, який лише виділяє гроші на утримання нелегальних мігрантів, аби вони не потрапляли в ЄС

В Україні систематично порушуються права біженців, заявила у четвер у Києві Українська рада з питань біженців, куди входить низка правозахисних українських організацій.
За останніх п’ять років лише 3 відсотки шукачів притулку отримали в Україні статус біженця. Через застарілий і недосконалий, на думку Ради, закон про біженців українська влада визнає тільки тих, хто втікає від індивідуальних переслідувань. Тим людям, які масово тікають з країн, де є гуманітарні катастрофи чи військові конфлікти, в Україні відмовляють, каже представниця Української ради з питань біженців Наталія Дульнєва: «У більшості випадків органи міграційної служби відмовляють людям із таких країн як Ірак, Сомалі, де є гуманітарні катастрофи, тільки через те, що їх багато тікає звідти. Також страждають біженці з таких зон воєнного конфлікту, як Чеченська республіка».
Держкомітет: перепон немає
Заступниця директора департаменту з питань біженців та шукачів притулку Держкомітету з питань національностей та релігії Наталія Науменко погоджується, що така проблема дійсно існує. Втім, за її словами, нині розробляється новий законопроект, який має це унормувати. Разом з тим, Науменко не погоджується, що в Україні існують перепони для отримання статусу біженця. «У нас процедура і закон одні з найдемократичніших у світі. У нас до процедури допускається абсолютно всі заявники, які хочуть отримати статус біженця», - сказала Науменко.
Також правозахисники стверджують, що українській владі не має жодного діла до біженців. В бюджеті на 2009 рік не передбачено коштів на виплату допомоги біженцям, констатує представниця української ради з питань біженців Діна Гуд: «Розмір цієї допомоги від моменту написання закону до цього дня не змінювався. Одноразова допомога на дорослу людину була 17 гривень, а на дитину – ще менше. Тепер немає зовсім. Часто люди витрачали більше на транспорт, аби приїхати за цією допомогою». На це представниця Держкомнацрелігії зауважила, що зараз складна економічна ситуація в країні, тому всім доводиться економити.
Громадські організації, які опікуються питаннями біженців вважають, що на проблеми шукачів притулку в Україні закриває очі й Євросоюз, який лише виділяє гроші на утримання нелегальних мігрантів, аби вони не потрапляли в ЄС. Рада з питань біженців зібрала свідчення біженців про їхнє життя в Україні. Вони будуть видані книгою та на дисках.

Лілія Гришко

 Поділитися