MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Рада зробила крок до мораторію на продаж заставного житлаКвартиры без суда и следствияДепутати заборонять відбирати житло у боржників за кредитамиСвобода слова: і зловживання, і непропорційні обмеженняАТО все спише, навіть цензуру?Про стан правозахисного руху на ЛуганщиніЗ мовчазної згоди депутатів Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі відновлює свою роботуЗвернення редакції інформаційного агентства «Поряд з вами» за фактом обшуку і вилучення техніки у журналіста, київського координатора і співзасновника агентства Олени БілозерськоїНезаконне вилучення документів в організації загрожує шукачам притулкуЛист до Мінюсту про вилучення дублікатів документів УЕА «ЗС»ДАІ заплатить за вилучення водійського посвідченняЗ 2721 судового рішення про вилучення водійських прав виконано лише 51Звіт Одеської обласної організації ВГО “Комітет виборців України” по моніторингу дотримання прав людини в Одеський області в 2005р.Нотатки: Всеукраїнська нарада керівників ЗМІ у ЖитомиріОлексій Свєтіков.До практики судового захисту свободи слова (Луганськ)

Мінюст пояснив, коли можливе позасудове вилучення заставного майна

20.02.2009    джерело: www.newsru.ua

Механізм позасудового стягнення майна, що виступає предметом застави, може бути застосований лише до іпотечних договорів, укладених після 14 січня 2009 року і тільки після внесення необхідних змін до низки законів. Про це повідомили у прес-службі Міністерства юстиції.

Мінюст нагадує, що 23 грудня 2008 року було видано роз’яснення для громадян про те, що примусове стягнення майна, яке виступає предметом застави чи іпотеки, можливе лише на підставі рішення суду.

Проте 25 грудня 2008 року Верховна Рада ухвалила зміни до закону "Про іпотеку", положення якого визначили механізм позасудового звернення стягнення на предмет іпотеки на підставі договору, зауважується у повідомленні.

Вказані зміни були внесені шляхом ухвалення закону "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва", уточнюють в міністерстві.

Після набуття чинності указаного закону 14 січня 2009 року, Мінюст був змушений відізвати своє роз’яснення, "оскільки відтепер воно суперечило новим нормам законодавства".

"При цьому, повідомлення Мінюсту носило нейтральний характер і не містило жодного іншого висновку, окрім факту відкликання роз’яснення", - наголошують у відомстві.

У зв’язку із численними запитами 18 лютого 2009 року Міністерство дало додаткове повідомлення: "Нові норми можуть бути застосовані лише до іпотечних договорів, укладених після 14 січня 2009 року".

"Крім того, для практичного застосування нового механізму позасудового звернення стягнення на предмет іпотеки необхідно внести зміни до законів "Про іпотеку", "Про нотаріат", "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень".

Як відомо, у четвер ввечері прес-секретар Юлії Тимошенко Марина Сорока заявила, що "уряд вважає некоректною заяву Мінюсту про те, що банки мають право без рішення суду вилучати майно громадян, яке знаходиться в заставі в банках, якщо вони не можуть розраховуватися за кредитними зобов’язаннями".

Нагадаємо, 17 лютого Міністерство юстиції повідомило, що банки мають повне право вилучати у клієнтів заставні квартири при невиконанні умов іпотечної угоди. Відбирати квартири банки мають намір при тривалих простроченнях по платежах - понад 90 днів, але поки не готові робити це активно - кредитній установі вигідно провести реструктуризацію боргу. Втім, рішення банку забрати квартиру в обхід суду можна оскаржити, говорять юристи.

У роз’ясненні йшлося, що "примусове вилучення предмету іпотеки (або застави) можливе тільки на підставі рішення суду". Тепер же міністерство, посилаючись на зміни в закон "Про іпотеку", внесені 14 січня законом "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі і житлового будівництва", повідомило: застереження про задоволення вимог іпотекоутримувача, яке міститься в іпотечному договорі, прирівняно за правовими наслідками до окремого договору між боржником і банком про задоволення вимог банку.

 Поділитися