MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Тібетці відзначають 50-ю річницю повстання

10.03.2009    джерело: www.bbc.co.uk

Духовний лідер Тібету Далай Лама піддав нищівній критиці Китай у день, коли тібетці відзначають 50 річницю початку свого невдалого повстання проти китайського правління.

Провал того повстання змусив Далай Ламу та багатьох його прихильників шукати притулку в Індії.

У заяві, оприлюдненій в індійському місті Дхарамсала, де він зараз мешкає, Далай Лама зазначає, що саме через політику Китаю загинули сотні тисяч тібетців і зруйновані тисячі культових споруд.

За словами Далай Лами, останні 50 років були позначені стражданням для мешканців Тібету. Їхня культура і тотожність опинилися на межі зникнення через політику Китаю.

Тим часом з самої тібетської столиці, Лхаса, повідомляють про посилене патрулювання вулиць.

Відзначення річниці повстання минулого року породили низку протестів і хвилю насильства, що поширилися на західні райони Китаю.

Напередодні демонстрація на відзнаку 50-ї річниці тібетського повстання відбулася у Вашингтоні поблизу Білого дому. Говорить один з її організаторів Церінг Палден:

"П"ятдесят років тому тібетці у Тібеті добровільно повстали проти китайської окупації. Той спротив і надалі триває і ми прагнемо підтримувати силу опору. Ми можемо бути шляхами назовні для тих, хто живе у Тибеті, тому що вони не мають таких шляхів. Тібет є закритим для зовнішнього світу - ані іноземцям не дозволено його відвідувати, ані журналістам. Цілий Тібет було мілітаризовано. Там фактично запроваджено військовий стан."

Як передає кореспондент Бі-Бі-Сі з Дхарамсали, де нині розташована резиденція Далай Лами, провідник тібетців і досі вважає пошук компромісу з Китаєм єдиним способом досягнення поступу.

 Поділитися