MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Міліція знову буде платити за скоєне...

10.03.2009    джерело: maidan.org.ua
Микола Сітніков
За катування невинних треба платити державі

Троє полтавців звернулись до суду про відшкодування моральної шкоди прокуратурою Полтавської області та обласною міліцією на загальну суму близько десяти мільйонів гривень. Октябрський районний суд міста Полтави розпочав розгляд цієї справи.

Активістів Полтавської профспілки «Солідарність» Валентина Волошина, Наталію Довбиш та Світлану Охріменко повністю реабілітовано, кримінальну справу закрито за відсутністю складу злочину після 53 місячного знаходження під судом та слідством.

Для визначення орієнтовного розміру завданої шкоди позивачі заявили клопотання про призначення судово-психологічної експертизи.

...Червень 2004 року. Удар був підступним: нанесли його Волошину ззаду по голові пластиковою пляшкою з рідиною раптово. Під час падіння на підлогу він почув крик дружини, яка знаходилась в сусідній кімнаті, втратив свідомість і прийшов до тями вже через якийсь час. З голови текла кров.

– Це початок. Явку з повинною і покази ти підпишеш не сьогодні-завтра. Дай команду дружині заплатити нам 10 тис. баксів і завтра ти на свободі. Ні – тюрма на довгі роки, – почав розмову з затриманим головою профспілки «Солідарність» оперативник Полтавського УБОЗу.

– Я ніяких злочинів не скоював, – відповів той.

– Ну що ж побачимось на волі, коли тобі буде під сімдесят, процідив крізь зуби міліціонер.

Вже знаходячись в СІЗО, голова профспілки «Солідарність», відомий правозахисник, Валентин Волошин, неодноразово відчував тиск з боку засланих «качок», різноманітні пропозиції, погрози. Згодом слідчі говорили з ним відкрито. Наприклад, погрожували викрасти 15-річного сина (що згодом і зробили), розправитись з ним, або підкинути наркотики, кинути дружину в камеру до «бомжів» та ґвалтівників і т.п., у випадку, якщо Волошин відмовиться підписати заздалегідь підготовлені протоколи допитів.

В середині літа 2004-го року слідчий напряму запропонувала Валентину Олексійовичу покінчити життя в камері самогубством.

– Кримінальну справу закриємо в зв’язку з твоєю смертю, з майна знімемо арешт, а син буде живим та здоровим. Майно залишиться рідним. Та й дружину чіпати не будемо. З вірьовкою та підходящою камерою допоможемо, все буде о’кей – вмовляла правозахисника слідчий-жінка під час зустрічей в слідчому ізоляторі. Зараз ця «правоохоронниця» звільнена з міліції, працює адвокатом.

Саме тоді керівник профспілки зрозумів, що слідство зайшло в тупик, з фальшуванням обвинувачення не вдається, і тому треба триматись до кінця.

Під час побачення він взнав від дружини, що «убозівці» майже кожного дня приїжджали за неповнолітнім сином і тому вона вивезла його за межі області. Прості люди розуміли, хто працює в міліції, переховували дитину, годували. Саме в цей час було вбито під час затримання працівниками УБОЗу гр.Цісельського. І хоч одного міліціонера засуджено на вісім років, але і в СІЗО і в колонії йому було створено комфортні умови тримання, троє інших міліціонерів–вбивць «розчинились» в Україні, їх до цього часу не знайдено. Подейкують, що бачили двох в міліцейській формі на території Криму.

Суд, з першого судового засідання побачив, що складу злочину немає, звільнив підсудних-профактивістів з-під варти, рік тривав судовий процес. Державний обвинувач в дебатах звинуватив профактивістів в продажу громадян в рабство на будівництво санаторію ФСБ Російської Федерації «Кратово» в м.Жуковському Московської області і просив суд призначити Волошину тринадцять років позбавлення волі, жінкам-профактивісткам – по вісім. В останньому слові голова «Солідарності» заявив, що в такому випадку на лаві підсудних повинен сидіти разом з ним Президент РФ. До речі, прокуратура м.Жуковського двічі перевіряла згадане будівництво, але жодних порушень не виявила – работоргівля на державному будівництві не велась і не ведеться, умови праці та проживання нормальні, заробітна плата виплачується, на відміну від України, своєчасно. Тож обвинувачення лопалось як мильна бульбашка. Так звані потерпілі пиячили, не хотіли працювати, тому й заробляли мало.

Згодом кримінальну справу суд направив на додаткове розслідування. П’ятдесят три місяці двадцять шість днів, слідча група відділу з особливо важливих справ слідчого управління з шести слідчих, сім працівників УБОЗу Головного управління МВС України в Полтавській області та УБОЗу під наглядом семи прокурорів «трудились», щоб доказати абсурдне обвинувачення в торгівлі людьми, шахрайстві тощо керівниками об’єднання громадян, яке займається захистом соціально-економічних, трудових прав.

В них не було часу розслідувати кримінальну справу по факту вбивства в 2002 році сина мешканки с.Лелюхівка Ново-Санжарського району Сердюк Н.Й. та ще багатьох вбивств, зґвалтувань, бо кращі слідчі відділу з особливо важливих справ були зайняті розслідуванням «Солідарності». Недарма кримінальна справа №04230530 містила 17 томів суцільного абсурду. Узагальнений абсурд на 85 сторінках носив назву обвинувального висновку, який підписував прокурор області і справа направлялась до суду, але звідти справу знову і знову суд повертав прокурору для проведення додаткового розслідування через неконкретність пред’явленого обвинувачення та докази, побудовані на припущеннях.

Наприкінці минулого року старший слідчий відділу з особливо важливих справ підполковник міліції Значенко С.В. змушений був винести постанову про закриття кримінальної справи за відсутністю складу злочину та повну реабілітацію обвинувачених. Активісти Полтавської профспілки «Солідарності» чотири з половиною роки знаходились під судом та слідством, кращі слідчі, відклавши розслідування вбивств, зґвалтувань намагались довести участь їх в злочині, якого вони не скоювали. Права невинних громадян порушувались тривалий час: майже п’ять місяців Волошин В.О., Довбиш Н.М. та Охріменко С.О. перебували під вартою, тридцять шість місяців – під підпискою про невиїзд, їх майно було тривалий час під арештом. Саме протиправні дії правоохоронців, прокуратури привели до того, що 55-річна Наталка Довбиш захворіла на страшну хворобу – рак. Зараз вона інвалід другої групи, стан її дуже тяжкий. За знущання над профактивістами лише кілька посадових осіб силових структур отримали дисциплінарні стягнення. Завдану ними моральну та матеріальну шкоду буде відшкодовувати держава, тобто ми, платники податків.

Колишні обвинувачені звернулись до Генеральної прокуратури України з заявою про скоєння тяжкого злочину працівниками ГУМВС України в Полтавській області та працівниками прокуратури Полтавської області – притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності, поєднане з обвинуваченням у вчиненні особливо тяжкого злочину, а також поєднане зі штучним створенням доказів обвинуваченням. За такий злочин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від п’яти до десяти років.

Октябрський районний суд міста Полтави розглядає позови В.Волошина, Н.Довбиш та С.Охріменко до прокуратури Полтавської області та ГУМВС України в Полтавській області про відшкодування моральної шкоди на загальну суму 9 млн. 800тис.грн у відповідності до Закону України «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури та суду».

За протиправні дії на користь В.Волошина судом вже стягнено з міліції, в тому числі і з заступника Полтавського УБОЗу Г.Бендрика 18 тис. грн., з прокуратури області за неналежний нагляд за діяльністю правоохоронних органів – 2 тис.грн.

Влітку цього року Полтавській «Солідарності» минає 20 років. В 1989 році це був Страйковий комітет Полтавського відділку залізниці, згодом – Вільна профспілка залізничників. Протягом всіх двадцяти років цю відому громадську організацію очолює Валентин Волошин, відомий правозахисник, член секретаріату Громадської колегії при голові Полтавської обласної державної адміністрації та член Громадської ради при ГУМВС України в Полтавській області.

Тож ми надіємось, що всі, причетні працівники силових структур будуть притягнуті до кримінальної відповідальності. Профспілка «Солідарність», як правозахисна організація, живе і буде жити, і далі буде допомагати людям.

 Поділитися