MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Херсонське КВУ проводить моніторинг прав затриманихРабочая группа по произвольным задержаниям обеспокоена «безудержной» коррупцией в правоохранительной системе УкраиныПравила обробки і захисту персональних даних у базах даних, володільцем якої є громадська організація «Харківська правозахисна група»Уряд запровадить тимчасове посвідчення громадянина України Обмін полоненими, різдвяні ракети, російське громадянство викрадених дітей — підсумки тижняУникнути призову за $300: Служба в армії під час Громадянської війни у СШАГромадська приймальня ХПГ у Києві: підсумки рокуОзброїмо Україну! Відкритий лист правозахисників до урядів та громадянського суспільства вільних і демократичних країнПозбутися громадянства країни-агресора: Президент відповів на петиціюВимагаємо закрити провадження проти Логвінського: Відкрите звернення громадських діячівПетиція про декларативний вихід із російського громадянства набрала понад 25 тисяч голосівЧерговий наступ на права людини: громадянське суспільство можуть відсторонити від моніторингу місць несвободи‘Про гендерну (не)рівність просто’: безкоштовний курс Олександри РоманцовоїУ Білорусі помилували Романа Протасевича Громадянство України, яке легко втратитиЗамінована Україна, іспит на громадянство, комунальні борги — підсумки тижня Від початку 2023 року Уповноважений із захисту державної мови отримав 880 звернень від громадянУ МВС та ДМС визнали проблему з виходом з російського громадянства ‘Грады маневрировали между нашими домами и били по Мариуполю’. История мариупольца РоманаНова соціальна група в Україні — ‘недогромадяни’

Національність до злочину не схиляє

13.03.2009   
Розмова з помічником глави МВС з прав людини в Черкаській області Володимиром Батчаєвим про співпрацю міліції й громадськості, поширені «гріхи» правоохоронців та упередженість суспільства щодо ромської національності

Розмова з помічником глави МВС з прав людини в Черкаській області  Володимиром Батчаєвим про співпрацю міліції й громадськості, поширені «гріхи» правоохоронців та упередженість суспільства щодо ромської національності.

Володимире Крузовичу, помічники міністра з прав людини в областях працюють уже майже рік. Які зміни сталися за цей час у роботі міліції опікуваного вами регіону?

Ще рік тому переважна більшість начальників райвідділів навіть уявити не могли, що підпорядковані їм ізолятори тимчасового тримання перевірятимуть, та ще й представники громадських та правозахисних організацій. Нині ж це постійна практика. Громадська рада, що працює в області, не повинна стати тим чужорідним тілом, яке міліція «відторгне». Аби вона «прижилася», треба все робити поетапно. В нас повинні бачити не ворогів або черговий контролюючий орган, а консультантів, помічників. Я не маю права накладати дисциплінарні стягнення, можу лише виявити порушення та інформувати про нього начальника обласної міліції.

До речі, чи не траплялося у вас конфліктів з керівництвом черкаської міліції в контексті вашої службової діяльності?

У мене таких проблем ніколи не було. Після призначення я одразу зустрівся з начальником УМВС Черкащини Миколою Васильовичем

Каплієм. Він висловив свою принципову позицію щодо недопущення порушень прав людини та дотримання законності в роботі міліції й згодом підтвердив її на практиці. Минулого року я ініціював 46 перевірок за фактами звернення громадян, порушень, виявлених мобільними групами, тощо. За їхніми результатами до відповідальності за порушення прав людини в робочій діяльності було притягнуто 25 міліціонерів, серед них і керівники вищої ланки. Зокрема, під час перевірки Маньківського райвідділу мобільна група встановила, що умови тримання в місцевому ІТТ не відповідають основним вимогам: камери брудні, ліжка спарені, води немає, часто трапляються перебої з харчуванням. Ми склали лист керівнику УМВС, нині ізолятор закрито, там проводиться ремонт. Начальника ІТТ покарано за неналежне виконання своїх обов’язків.

Одна з болючих тем – порушення прав людини під час затримання особи чи утримання її під вартою. До речі, зі згаданих 25 міліціонерів більше половини було покарано саме через ці «гріхи». Яскравий приклад – випадок із дільничним Черкаського райвідділу, який розшукував місцевих вандалів. Хтось вказав йому на двійко молодиків. Їх «шериф» знайшов та затримав надвечір. Та, певне, був такий втомлений, що опитати вже не зміг, тому вирішив помістити в кімнату для доставлених – приміщення 2 на 2 «квадрати» з лавочкою. Залишив до ранку, потім десь запрацювався, і люди просиділи там близько доби. При цьому не було дотримано жодної з процедур, обов’язкових під час арешту. На мою думку, це дуже серйозне порушення: кожен із нас має бути застрахований від незаконного позбавлення волі. Дільничний попереджений про неповну службову відповідність, а черговому, який без жодних документів залишив хлопців на ніч, винесено сувору догану.

Наскільки мені відомо, у своїй правозахисній діяльності ви приділяєте багато уваги проблемам ромської національної меншини. Чи й справді вона потребує захисту?

Однозначно. Негативна думка щодо ромів формувалася протягом тривалого часу. Поряд з романтичним образом циганського життя, у людей склалося стійке враження, що кожен ром – злочинець. Зрозуміло, певні причини для цього існують, є специфічні види злочинів, як-от гадання з елементами шахрайства, видурювання грошей, якими займаються представники цієї нації, але в той же час декларація з прав людини чітко визначає, що жодна особа не може переслідуватися за національною, расовою чи іншою ознакою. Під час спілкування з представниками ромської общини мені неодноразово доводилося чути нарікання на неправомірні дії з боку правоохоронців, які були викликані саме узагальненням усіх циган. На жаль, переважна більшість працівників міліції вважає, що кожен ром – потенційний порушник, їх постійно зупиняють, перевіряють, обшукують, знімають відбитки пальців, створюють спеціальні бази даних. Таке ставлення обурює циган: серед них чимало тих, хто живе чесно.

На Черкащині ромська община нечисельна – близько 1300 осіб, але всі її члени активно борються за власні права. Існує навіть громадська організація «Романі Рота», лідером якої є відомий письменник Володимир Бамбула. Нам вдалося досягти певної домовленості: міліція не порушуватиме їхні права як національних меншин, але й не збирається покривати циган, котрі займаються злочинною діяльністю. З моєї ініціативи начальник УМВС регіону Микола Каплій підписав розпорядження, яке регламентує роботу з представниками ромської общини. Ці вимоги було доведено до кожного правоохоронця.

Мабуть, важко «перебудувати» свідомість українських правоохоронців, якщо на практиці вони тільки нещодавно зіткнулися з необхідністю дотриманням прав нацменшин?

Свідомість треба, перш за все, змінювати просвітницькою роботою, конкретними прикладами. Ми розтлумачуємо працівникам ОВС таке поняття, як «мова ворожнечі». Нещодавно провели семінар, ініційований ромською організацією «Черікі», в якому взяло участь майже 2 десятки працівників різних міліцейських служб та представників кількох ромських общин. Спочатку правоохоронці насторожено сприймали розповіді циган про порушення їхніх прав, а вже під кінець навіть обмінялися номерами телефонів і домовилися про співпрацю. Після зустрічі Володимир Бамбула зібрав районних лідерів общини й закликав «одноплемінників» відмовитися від протиправних дій хоча б стосовно дітей і пенсіонерів.

Ясна річ, говорити про якісь глобальні зміни ще зарано, та й не варто сподіватися, що ситуація миттєво покращиться і роми стануть на шлях праведний, однак миритися з порушенням їхніх прав неможна. В моїй практиці був один дуже цікавий випадок. Приїхали якось в область миколаївські опери затримувати підозрюваного, а він якраз влаштувався на роботу до приватного підприємця рома. Розшукуваний побачив людей у формі й втік «городами», міліціонери ж звинуватили роботодавця в переховуванні злочинця: мовляв, ти і сам такий же, бо циган. Оперативники поїхали, а через 3 дні підозрюваний повернувся. Підприємець разом із очільником ромської общини затримали його й передали вартовим порядку. Начальник карного розшуку тоді навіть висловив ромам свою вдячність.

Створення негативного образу ромів у суспільстві – певна «заслуга» наших ЗМІ. Свого часу черкаські газети просто «майоріли» заголовками на кшталт «Цигани знову скоїли злочин», «Роми обікрали пенсіонерку». Коли я їм запропонував висвітлити наведений вище випадок, вони відмовилися – нецікаво!

Володимир Крузович Батчаєв народився 21 січня 1963 року в Москві. Має вищу інженерну освіту – в 1989 р. закінчив Черкаський філіал Київського політехнічного інституту.  З 1986 р. до 2008 р. перебував на службі в органах внутрішніх справ. Працював у ВГІРФО, ВВБ УМВС у Черкаській області. За службовими обов’язками мав безпосередні стосунки до сфери контролю за дотриманням прав людини в діяльності правоохоронних органів. З 23 квітня 2008 р. – помічник міністра відділу регіонального контролю управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ Апарату міністра в Черкаській області.

Мова ворожнечі – будь-який вираз з елементами заперечення принципу рівності всіх людей у їхніх правах. Він використовується для позначення публічної «мовної» дії, прямо чи опосередковано заснованої на ксенофобії, яка, в свою чергу, спотворює соціальні відносини, слугує причиною агресії, насилля та конфліктів за принципом національного, релігійного чи іншого розрізнення. Останнім часом непоодиноким стало використання в повідомленнях українських ЗМІ заїжджених кліше на кшталт «грузини – крадії», «нігерійці – наркоторговці». Частіше за все до таких етносів відносять ромів, кримських татар, «осіб кавказької національності», а також вихідців з Африки та Азії.

Анна Торгоненко, «ІЗ»

 

 Поділитися