MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Британії обурені наміром уряду запровадити моніторинг мереж соціальних контактів в інтернеті

03.04.2009    джерело: www.civicua.org
Відповідне законодавство було відкладене через широке занепокоєння з приводу громадянських свобод, але консультації щодо плану мають початися невдовзі
Британський уряд заявив, що хоче запровадити спостереження за популярними в цій країні мережами соціальних контактів в інтернеті. Пропозиції уряду полягають у тому, щоб поліції було дозволено затримувати інформацію користувачів про їхні контакти у мережі, тобто імена та іншу інформацію про людей, з якими вони спілкуються через інтернет. Ці пропозиції викликають обурення у Британії, де особисті свободи завжди вважалися одним із найбільших здобутків суспільства.

Нові пропозиції уряду, що стосуються моніторингу за інтернет-сторінками на кшталт Facebook – однієї з найпопулярніших у світі мереж соціального спілкування, за допомогою якої мільйони британців тримають зв’язок із сотнями своїх друзів, і з минулого (наприклад, зі шкільних та студентських років), і з нинішніми, – викликають усе більше аналогій із державою Великого брата, так вдало змальованою в антиутопії британського письменника Джорджа Орвелла.

Багатьох тут непокоїть, що нинішня Британія, начебто виходячи з міркувань протидії терористичній загрозі, поступово перетворюється на країну тотального стеження.

Дан, один із користувачів сайту Facebook, поділився своїми побоюваннями з Радіо Свобода: «Саме цього нам і бракувало! Того, щоб уряд мав доступ до всієї інформації. Вони вже з послідовністю, що викликає тривогу, показали, що їм не можна довіряти чутливу інформацію. Хтозна, у чиїх руках вона може опинитися, коли якийсь із їхніх розумників знову залишить дані на комп’ютері у потязі».

Дан має на увазі низку випадків недавнього часу, коли через недбальство державних службовців було загублено чутливу інформацію на мільйони британських громадян і таким чином відкрито шлях для можливого шахрайства проти них.

Зі свого боку, міністерство внутрішніх справ Великої Британії пояснює, що йому йдеться про засіб протидії терористам і кримінальним угрупованням, які можуть використовувати для своєї діяльності інтернет-мережі. Тож план передбачає реєструвати деталі всіх відвіданих користувачами інтернет-сторінок, написаних електронних листів та телефонних через інтернет розмов.

Через протести влада не поспішає, але й не відступає

Правозахисники протестують, адже такі сайти, як Facebook, Bebo і MySpace, використовують для спілкування з друзями десятки мільйонів людей. А кабінет Ґордона Брауна пояснює, що цікавиться не змістом дискусій в інтернеті, а лише тим, з ким саме спілкуються користувачі.

Впливова газета Independent повідомила, що Кріс Келлі, який відповідає у фірмі Facebook за таємницю інформації, розглядає можливість лобіювання міністрів, щоб переконати їх відмовитися від свого плану, який він назвав «великим перегином».

У Британії телефонні компанії вже зобов’язані зберігати деталі всіх телефонних розмов за останній рік – такі, як їхній час і дату, місце і тотожність особи, що телефонувала, – для можливого використання у карних судових процесах. А 6 квітня у Британії набуває чинності директива Європейського Союзу, що зобов’язує реєструвати подібним чином деталі всього трафіку в інтернеті.

Британський уряд тепер розглядає пропозиції щодо створення єдиної бази даних для всіх засобів комунікації, якою, можливо, оперуватиме приватна компанія. Відповідне законодавство було відкладене через широке занепокоєння з приводу громадянських свобод, але консультації щодо плану мають початися невдовзі.

Джерело : Радіо Свобода
 Поділитися