MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Окремий випадок у справжньому житті окремої родини ромів

15.04.2009    джерело: umdpl.info
В.Л.Міняйло, В.І.Павленко
Подія, про яку не можна замовчувати з огляду на те, що існує безліч проблем щодо приниження у правах людей не титульної національності, а саме ромів

Підведені підсумки заходів під час Європейського тижня дій проти расизму. З нагоди Міжнародного дня боротьби за ліквідацію расової дискримінації у підрозділах органів внутрішніх справ проведено багаточисельні зустрічі з громадськими організаціями, акції, лекції, семінари, наради, круглі столи. Ці заходи не можуть не  викликати задоволення навіть за тих обставин, що у своїй більшості, у міліцейському середовищі, під безпосереднім супроводом помічників Міністра Управління моніторингу дотримання прав людини, мабуть вперше, вони не були формальними та спонукали до відповідного розуміння працівниками самої суті таких явищ, як расизм, ксенофобія, мова ворожнечі, екстремізм, не толерантне ставлення.   

Та за цей час відбулася  подія, про яку не можна замовчувати з огляду на те, що існує безліч проблем щодо  приниження у правах людей не титульної національності, а саме ромів. Уявіть собі, що у окремому селищі Криничанського району на Дніпропетровщині компактно мешкає понад 10 родин ромського походження. Більшість з них  обрали собі у цьому мальовничому місці притулок за вимушених обставин під час зливів у Закарпатті. Кожна родина має понад 5  дітей, а деякі і 9. Фінансова скрута та безробіття спонукають матерів жебракувати.

Так і опинилася громадянка Л. та її чотири малолітні дитини на залізничному вокзалі у м.Запоріжжі. Що вже там відбулося у стосунках з працівниками міліції, про це буде зрозуміло за наслідками службового розслідування, яке призначено за фактом незаконного поміщення Л. до приймальника-розподільника за бродяжництво, а її дітей до Запорізького обласного притулку для дітей за актом знайдених дітей. Останнє, до речі, передбачає автоматичне провадження службою у справах дітей відносно батьків. Ці факти стали відомі під час відвідування приймальника-розподільника помічником Міністра у Запорізькій області. Було з’ясовано, що Л. утримується понад 8 діб, має постійне місце проживання у Криничанському районі, має особисте та на  дітей свідоцтва про народження, діти увесь час та при затриманні були з матір’ю. Ще одна дитина, у віці 9 років знаходиться дома. Батько пішов з сім’ї. За таких обставин, відповідно до повноважень втручання у поновлення прав громадян, поряд з службовим розслідуванням, були вжиті заходи щодо обґрунтування доцільності і законності подальшого утримання Л. у спецзакладі міліції до 30 діб. За рахунок невідкладних спільних дій з помічником Міністра у Дніпропетровській області були зібрані документи, які підтверджували зазначені Л. факти за місцем проживання. У добовий термін керівництвом спецустанови прийнято рішення та Л. звільнили. Одночасно приймалися рішення про повернення матері дітей з притулку.

Про те, що діти знаходяться у притулку, майже місяць з дня визволення Л., стало відомо під час відвідування родин ромів помічником Міністра у Дніпропетровській області, головами Донецьких обласних культурно-просвітницьких  товариств ромських жінок “Мірікля” та “Шатриця” Наталії Варакути і Луізи Жемчужної. Метою заходів, за участю керівництва Криничанського РВ, було вивчення стану справ  щодо паспортизації родин ромів та надання юридичної допомоги.  За яких підстав мати не отримала дітей поки що не зрозуміло. У цьому намагалися розібратися представники громадських організацій ромів м.Києва та Донецька. Одним з чинників, який перешкоджав видати дітей з притулку була відсутність довідки місцевих органів влади , що відносно Л. не приймалося рішення про її позбавлення материнських прав. Та і таку довідку було надано у добовий термін. А поштою, ще 26.02.2009 року, такий запит з притулку було надіслано до Дніпропетровська. Станом на 31.03.09 відповідь не надходила. На теперішній час діти та мати дома. Займаються наданням документів для паспортизації. Це надасть можливість оформити документи для отримання соціальної допомоги на дітей. Наочним спілкуванням з головою селищної Ради вирішені питання з цього приводу. Під час відвідування та у подальшому спілкуванні з родинами ромів налічено 5 сімей, які ніколи не мали паспортів. Кожен окремо отримає юридичну допомогу для належного оформлення документів.

Така увага до проблем ромів була повною несподіванкою для всіх. Та ще більш цікаво було спостерігати за реакцією міліціонерів у Запоріжжі та Криничках. Від перших хвилин відторгнення питань до повного порозуміння та зацікавленості у вирішенні проблем простої людини. Поступово, міліція починає звикати до спілкування з громадськими організаціями, доходить до суті завдань на місцях помічників Міністра. Бо основне завдання міліції – обслуговування громадян, а наше покликання привчити до цього.

У цієї історії не має крапки. За результатами паспортизації ми обов’язково поінформуємо громадськість. Кожна родина має житло, якщо таким можна назвати хатини без опалення та інших побутових умов. Питання охорони здоров’я материнства та дітей у цьому випадку риторичні. Маємо фоторепортаж подій та спілкування з родинами ромів, та з виключно з моральних обставин не маємо можливості розповсюдження.

Виникло достатньо запитань щодо нібито неможливості прийняти участь у супроводженні сімей ромів представниками громадських організацій на Дніпропетровщині та у Запоріжжі. Окремі суттєві запитання залишилися без відповіді до служби у справах дітей   щодо позиції з питань захисту їх прав. Не отримано зрозумілої реакції від  владних структур на ці події.

Окрема подяка координатору проекту “Вивчення прав людини і боротьба з дискримінацією” З. Кондур, яка з перших хвилин отримання інформації, забезпечила взаємодію помічниками Міністра, супроводжувала та координувала дії громадських організацій.  

06.04.2009

 Поділитися