MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Хто книжки читає – той себе спасає

17.04.2009    джерело: www.umdpl.info
Члени Громадської ради з прав людини при ГУМВСУ в Харківській області ініціювали збір книжок та передачу їх до Ізолятору тимчасового тримання м. Харкова

Члени Громадської ради з прав людини при ГУМВСУ в Харківській області ініціювали збір книжок та передачу їх до Ізолятору тимчасового тримання м. Харкова.

Особи, що утримуються в ІТТ, обмежені у свободі пересування, втім, всі інші їх права повинні дотримуватись неухильно. Пересвідчитись в тому, що умови утримання спецконтингенту є належними та відповідають встановленим законодавством України нормам, мали можливість члени Громадської ради, які в складі постійно діючої мобільної групи 16.04.2009 р. відвідали з моніторинговим візитом ІТТ об’єднаної спецустанови м. Харкова.

Одночасно з моніторингом дотримання прав людини, правозахисники започаткували акцію «Подаруй книгу бібліотеці ІТТ!», надавши послідовникам власний приклад: помічник Міністра МВС з прав людини Ю.В. Чумак, завідуюча громадською приймальнею Харківської правозахисної групи Л.М. Клочко та експерт Харківського інституту соціальних досліджень А.М. Черноусов передали в дар декілька пакунків із книжками правової тематики, а також художньої літератури. Це брошури та пам’ятки, наукові та історичні праці, проза й вірші, гумор і сатира, детективи й фантастика, мемуари та спогади різних авторів.

Книги матимуть можливість читати як працівники ІТТ, так і особи, що утримуються у спецустанові. Звісно, що значна частка переданих книжок є не новими. Але, напевне, комусь буде цікаво перечитати й ту літературу, яку доводилось прочитувати раніше. Адже, як говорив Вольтер, «читаючи в перший раз гарну книгу, ми відчуваємо ті ж почуття, як при знайомстві з новим другом, а заново читати вже прочитану книгу – значить знову побачити старого друга».

А великий український письменник Микола Гоголь стверджував, що «стражданнями й горем визначено нам добувати крупиці мудрості, яких не здобули в книгах». В умовах, коли людина тимчасово позбавлена волі, в неї є можливість замислитися над своїм життям. Можливо, прочитана книга надихне на переосмислення життєвого шляху, підкаже рятунок із тупикової ситуації, накреслить гідний наслідування дороговказ.

Звісно, за часів кризи та недостатнього нормативного фінансування основних напрямків діяльності МВС, важко сподіватися на те, що держава віднайде джерела надходження коштів і на бібліотеки в ІТТ. Однак, якщо є такі натхненні працівники міліції, які своїми зусиллями створили бібліотеку в ІТТ м. Харкова, є правозахисники, які допомагають у поповненні книгозборів, напевне, знайдуться й небайдужі харків’яни, які готові будуть поділитися своїми книжками задля допомоги іншим людям.

Бажаючі долучитися до акції «Подаруй книгу бібліотеці ІТТ!» можуть звертатися до Харківської правозахисної групи за телефоном: 700-62-81.

Поділіться своїми книжками, можливо, якась із них спасе чиюсь душу, що заблукала!

 

Юрій Чумак, помічник Міністра МВС з прав людини

 Поділитися