MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна підписала Європейську конвенцію з усиновлення дітей

29.04.2009   

28 квітня, в Страсбурзі Україна приєдналася до Європейської конвенції з усиновлення дітей. Конвенція пропонує державам оновлені принципи усиновлення та механізм співробітництва з метою забезпечення усиновлення з урахуванням найвищих інтересів дитини. Зазначена Конвенція була підготовлена на заміну існуючої Конвенції Ради Європи з питань усиновлення 1967 року, яка не набула поширення протягом більш як сорока років з часу її прийняття.
Як повідомив за результатами підписання міністр юстиції України Микола Оніщук, після виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набуттям чинності для України вказаної Конвенції, в державі будуть запроваджені сучасні правові стандарти у сфері усиновлення. Запропоновані Конвенцією принципи усиновлення враховують всі сучасні тенденції, а головне – покликані забезпечити, щоб усиновлення здійснювалося та мало правові наслідки з максимальним урахуванням найвищих інтересів дитини.
Так, Конвенція передбачає порядок обміну інформацією між державами-учасницями з метою попередньої перевірки стосовно дитини або майбутніх усиновлювачів, причин виявленого бажання усиновити дитину, їхнього стану здоров’я і соціального середовища, тощо. Для цього держава призначає національний орган, якому направляються відповідні запити.
Конвенція містить положення, що стосуються доцільності надання усиновленій дитині громадянства тієї держави, громадянами якої є усиновлювачі, заборони обмеження на кількість усиновлених дітей, порядку анулювання усиновлення.
Положеннями Конвенції допускається запровадження в державі випробувального періоду, який передує усиновленню. Документ визначає принципи стосовно доступу до інформації та розкриття даних про усиновлення, усиновлювачів, батьків дитини тощо.

Прес-служба Міністерства юстиції України

 

 Поділитися