MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Названо найнебезпечніші країни для блогерів і журналістів

03.05.2009    джерело: www.newsru.ua
За даними Комітету захисту журналістів, найважче блогерам у тих країнах, де Інтернет не набув великого розповсюдження або залишається під жорстким контролем влади

Найнебезпечніші для блогерів країни назвав сьогодні Комітет захисту журналістів. Свою доповідь правозахисники підготували до Дня свободи преси, повідомляє "Эхо Москвы".

Найважче блогерам у тих країнах, де інтернет не набув великого розповсюдження або залишається під жорстким контролем влади.

Очолює список М’янма - там вийти в мережу можна тільки з інтернет-кафе, які перебувають під ковпаком спецслужб. Один із місцевих блогерів був засуджений на 59 років за публікацію відеозапису руйнувань після циклону "Наргіс" минулого року. Тоді ж бірманські військові полювали за репортером CNN Деном Ріверсом.

Далі в списку слідують країни близькосхідного регіону: Іран, Сирія, Саудівська Аравія.

Відомий жорсткою цензурою Китай, а крім того Єгипет, Куба і Туркменістан. У кожній з цих країн за блогерами полюють і контролюють їх доступ в інтернет.

Так, на Кубі у в’язниці сидять щонайменше 20 блогерів, а в Китаї і того більше. У Туркменістані ще недавно інтернет-кафе охоронялися військовими.

У вульгарному році в Росії сиктивкарський блогер Савва Тєрєнтьєв отримав за коментар в Livejournal.com рік умовно. Цей випадок потрапив у доповідь, яке напередодні опублікувала правозахисна організація Freedom House.

Серед 195 країн, в яких Freedom House вивчала стан свободи і безпеки ЗМІ, Україна зайняла "почесне" 115 місце з характеристикою преси як "частково вільною". (Нагадаємо, що торік Україна була на 113 позиції, а в 2007 - на 112).

Сусідня Росія розташувалася на 174-му рядку, з характеристикою "невільна преса". Росії в доповіді відведено окремий розділ, правозахисники пильно стежать за погіршенням ситуації в царині свобод. Примітно, що дослідники побачили високий рівень самоцензури, зокрема, на заборонені для обговорення теми. Це і владне свавілля, і ситуація на Північному Кавказі.

Freedom House зазначає, що в цілому ситуація зі свободою преси в регіоні Східної Європи значно погіршала, особливо в таких країнах як Болгарія, Хорватія і Боснія, де траплялися вбивства журналістів.

Серед країн з найвищим показником свободи ЗМІ переважає північна Європа: Ісландія (1 місце), Фінляндія (2), Норвегія (3), Данія (4), Швеція (5).

Найгірша ситуація виявилася в Північній Кореї, трохи вище розташовані Туркменістан (194 місце), Бірма (193), Лівія (192), Еритрея (191), Куба (190), Узбекистан (189) і Білорусь (188).

Експерти Freedom House також зазначили, що тільки 21% жителів Землі мають доступ до вільної преси.

 Поділитися