MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Стан свободи преси в Криму у 2008 році

03.05.2009   
За неофіційними ж даними, цензура як система владного контролю у різній мірі зберігалася практично в усіх державних і комунальних засобах масової інформації Криму та багатьох незалежних виданнях

29 квітня н. р. Комітет з моніторингу свободи преси в Криму провів «круглий стіл» на тему: «Стан свободи преси в Криму у 2008 році і шляхи подолання перешкод в утвердженні свободи слова в регіоні у 2009 році». Захід його організатори приурочили до Міжнародного дня захисту журналістів, який традиційно відзначається 3 травня.
В рамках «круглого столу» був презентований черговий випуск щорічника «Біла книга кримської журналістики», а також нову журналістську організацію – «Комітет підтримки журналістів».
У щорічнику «Біла книга кримської журналістики» зібрано матеріали, документи і думки експертів про стан свободи слова, свободи преси в Автономній Республіці Крим у 2008 році.
Як заявив на «круглому столі» голова Комітету з моніторингу свободи преси в Криму Володимир Притула, перед кримськими журналістами торік стояли ті ж виклики перехідного суспільства, що й у минулі роки. Він відзначив три найгостріші проблеми, що найбільше заважали журналістській діяльності в АРК.
Насамперед Володимир Притула зазначив, що Комітет з моніторингу свободи преси в Криму отримував багато інформації про існування цензури в кримських ЗМІ. Однак, ці факти, як і у попередні роки, найважче піддавалися фіксації, оскільки журналісти, побоюючись втратити роботу, відмовлялися офіційно про це свідчити. За неофіційними ж даними, цензура як система владного контролю у різній мірі зберігалася практично в усіх державних і комунальних засобах масової інформації Криму та багатьох незалежних виданнях.
Другою гострою проблемою Володимир Притула назвав збереження тенденції фізичного тиску на журналістів з політичних мотивів і фізичного перешкоджання їхній законній професійній діяльності, а також відсутність адекватної реакції на це з боку правоохоронних органів. Досі жоден подібний злочин до кінця не розслідуваний, а зловмисники не покарані.
Зокрема, можна згадати спробу підпалу будинку головного редактора газети «1 Кримская» Лілі Буджурової, 1 березня 2006 р.; зрив прес-конференції, перешкоджання професійній діяльності журналіста видання «Медіа-Крим» Яна Сініцина, 28 вересня 2007 р.; силове перешкоджання професійній діяльності журналістів ТРК «Чорноморська» на залізничному вокзалі м.Сімферополя, 30 березня 2007 р.
А також резонансні випадки, які потрапили до «Білої книги» за 2008 рік. Зокрема, це напад на редактора і видавця алуштинської газети «Свобода слова» Василя Фоменка, що стався в ніч на 29 лютого 2008 р., коли двоє невідомих у масках увірвалися до нього в будинок в смт Малий Маяк (за цією ж адресою зареєстрована редакція газети), журналіст під час нападу одержав травми – у нього була розбита голова і травмована печінка. І зрив телепрограми «Зелений коридор» ДТРК «Крим» із силовим перешкоджанням професійній діяльності журналістів, що сталося 21 серпня 2008 р.. За останнім випадком Прокуратура АРК порушила кримінальну справу за статтею 171 Кримінального Кодексу України «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів». Однак поки що результати розслідування залишалися невідомими. Як відзначив Володимир Притула, безкарність зловмисників, які перешкоджають законній професійній діяльності журналістів, розвязує їм руки.
Третьою перешкодою, з якою найчастіше торік зіштовхувалися кримські журналісти, він назвав все більше зростання закритості влади. Спроби обмежити можливості професійної діяльності журналістів у Криму в 2008, як і в попередніх роках, продовжувалися і залишалися найбільш масовим порушенням права на вільний збір інформації в автономії. Скарги про відмови в наданні інформації з боку посадовців кримської влади і місцевого самоврядування протягом року надходили від журналістів цілої низки мас-медій. Зокрема, керівники і журналісти ТРК «Чорноморська» неодноразово протягом року заявляли про великі складності в отриманні будь-якої інформації від службовців Ради міністрів, міністерств і відомств АРК. Про обмеження у відвідуванні сесій міськрад Феодосії та Алупки заявляли головні редактори газет «По крымски +», «Алубика», та інших.

«Біла книга кримської журналістики» за 2008 рік видана за сприяння Фонду розвитку українських ЗМІ при Посольстві США в Україні (Київ) і Фонду «Транзишнз/Зміни» при Міністерстві закордонних справ Чеської Республіки (Прага).
У роботі «круглого столу» взяли участь журналісти, юристи, представники неурядових організацій, Верховної Ради, Ради міністрів АРК, Постійного представництва Президента України в Криму. «Круглий стіл» проводився за підтримки Фонду розвитку українських ЗМІ при Посольстві США в Україні.

Комітет з моніторингу свободи преси в Криму

 Поділитися