MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Не положено, але давати будемо

12.05.2009    джерело: www.civicua.org
Павло Пущенко
Міська влада та громадськість Чернігова сперечаються щодо публічного доступу до проектів рішень міської ради
В Чернігівській міські раді вважають, що українським законодавством не передбачено надання органами місцевого самоврядування засобам масової інформації проектів рішень сесій міської ради. Таку позицію висловив виконавчий комітет міської ради за підписом заступника міського голови Станіслава Віхрова, відповідаючи на відкритий лист до міського голови Олександра Соколова, який в кінці березня підписали 12 представників ЗМІ та громадських організацій.

Водночас сам міський голова запевнив, що міська влада все ж надаватиме журналістам проекти рішень сесій ради.

Наприкінці березня 2009 низка журналістів та громадських організацій звернулася до міського голови Олександра Соколова з відкритим листом, в якому висловила обурення фактом ненадання представникам ЗМІ проектів рішень щодо земельних питань, які розглядалися на 36 сесії Чернігівської міської ради. В листі також зверталася увага мера на недопустиму практику стосунків міської влади та ЗМІ, яка трапляється в Чернігові, зокрема недопущення представників деяких ЗМІ на офіційні заходи міської влади.

Спочатку представники виконкому в усному порядку пояснювали приховування деяких проектів рішень земельних питань заявою якогось громадянина, що наполягав, щоб влада не надавала проектів рішень журналістам. Але вже в квітні на наступній 37 сесії міської ради всі проекти рішень, в тому числі і земельні, були надані представникам ЗМІ. (Можливо загадковий громадянин вже не був таким категоричним щодо конфіденційності проектів рішень органу місцевого самоврядування?)

В офіційній відповіді, яку отримав Чернігівський освітній центр «Ініціатива», міська влада так пояснює свою позицію: «…нормативно-правовими актами не передбачено надання органами місцевого самоврядування засобам масової інформації проектів рішень із земельних питань, як і не передбачено загалом такого способу поширення інформації про діяльність цих органів, як розповсюдження проектів рішень.»

Не вступаючи в полеміку з юридичним відділом міської ради, все ж зазначимо, що відповідно до статті 26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» журналіст має право: «на вільне одержання, використання, поширення (публікацію) та зберігання відкритої за режимом доступу інформації», а оскільки проекти рішень ради є відкритою інформацією, чернігівські журналісти мають право на одержання такої інформації.

Міський голова також висловив свою позицію щодо відкритого звернення журналістів. Радник та прес-секретар міського голови Ірина Синельник наводить такі слова Олександра Соколова: «починаючи з 2003 року, коли як окремий сектор у структурі міськради була створена прес-служба, співпраця із представниками ЗМІ покращується. Хоча бувають окремі непорозуміння, але вони носять не загальний, а винятковий характер і пов’язані із технічними питаннями, або не зовсім правильним трактуванням законодавства про інформаційну діяльність. Щодо проектів рішень сесії, то до розгляду і схвалення їх депутатами, проекти не є офіційними документами. Згідно з чинними нормативно-правовими актами, міська рада не зобов’язана їх надавати для ЗМІ. Однак ми надаємо проекти рішень і сподіваємося, що журналісти будуть професійно використовувати інформацію.

Ми прагнемо, аби співпраця із засобами масової інформації була систематичною і відповідала професійним потребам журналістів, а відтак, задовольняла запити міської громади", - зазначив О.Соколов»

Залишається сподіватися, що це щирі наміри міської влади до відкритості та прозорості, а не загострення популізму перед наближенням чергових виборів.


Автор : Павло Пущенко, голова Чернігівського освітнього центу «Ініціатива»
 Поділитися