MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Справа Поміляйко виявить, наскільки Україна спроможна боротися з проявами жорстокого поводження

19.05.2009    джерело: www.umdpl.info
Відбулась прес-конференція, присвячена розслідуванню кримінальної справи за фактом перевищення службових повноважень колишніми працівниками міліції, що супроводжувалося насильством по відношенню до 2 жінок

18 травня у харківському прес-центрі «STATUS QUO» відбулась прес-конференція, присвячена розслідуванню кримінальної справи за фактом перевищення службових повноважень колишніми працівниками міліції, що супроводжувалося насильством по відношенню до 2 жінок.

У прес-конференції взяли участь потерпіла Світлана Поміляйко, помічник міністра МВС з прав людини по Харківській області Юрій Чумак та завідуюча громадською приймальнею Харківської правозахисної групи Людмила Клочко.

12.12.2008 р. прокуратурою Орджонікідзевського району м. Харкова було порушено кримінальну справу щодо посадових осіб Орджонікідзевського РВ ХМУ ГУМВСУ в Харківській області за фактом перевищення службових повноважень, що супроводжувалося насильством, болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями, за ознакою злочину, передбаченого ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України.

Справа була порушена через те, що 08.11.2008 р. у приміщенні Орджонікідзевського РВ працівниками міліції по відношенню до Поміляйко С.М. та ще однієї дівчини було застосоване фізичне насилля, що виразилося у незаконному затриманні понад 8 годин, нанесенні побоїв та психологічному насиллі. Дані перевірки, що проводилися міліцією (Інспекцією з особового складу, 21-м відділом внутрішньої безпеки) та прокуратурою, надали прокуратурі підстави для порушення кримінальної справи.

Намагання колишніх працівників міліції (звільнених з ОВС за порушення) запобігти належному розслідуванню кримінальної справи закінчилися тим, що 7 травня 2009 р. Апеляційний суд Харківської області скасував постанову районного суду про скасування порушення кримінальної справи. Отже, розслідування справи буде продовжено.

Слід зауважити, що Рада Європи, Європейський комітет проти тортур, Спільна програма Ради Європи та Європейської Комісії «Боротьба з проявами жорстокого поводження і безкарністю», неодноразово наголошували на необхідності проведення ефективного розслідування справ про катування.

Помічник Міністра МВС Юрій Чумак зазначив, що за останній рік у Харківській області, завдяки принциповим вимогам керівництва МВС та начальника ГУМВС Віктора Развадовського, активній роботі мобільної групи з моніторингу забезпечення прав людини в діяльності ОВС, суттєво покращилась ситуація з умовами утримання спецконтингенту в спецустановах міліції. Однак проблема катувань та жорстокого поводження із затриманими продовжує існувати, хоч такі випадки є поодинокими, а керівництво ГУМВС приділяє їм належну увагу, проте, ситуацію ускладнює відсутність ефективної системи розслідування скарг на таке поводження.

Справа Поміляйко на сьогоднішній день є певним лакмусовим папірцем, який виявить, наскільки Україна спроможна боротися з проявами жорстокого поводження.

 Поділитися