MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Свободу Олегу Орлову!Свободу Олегу Орлову! Проти кримчанина Олега Приходька в Росії фабрикують нову справу«Його тихо вбивають» – донька Олега Приходька заявила, що батька катують у російській колоніїРФ: Адвокат заявив про жорстоке поводження з українським в’язнем Олегом ПриходькомРосійський суд залишив без змін вирок Олегу Приходьку17 травня суд розгляне апеляцію на вирок політв’язню Олегу ПриходькуПЦ «Меморіал» визнає Олега Приходька політв’язнемРФ: Олега Приходька засудили до 5 років колоніїОлег Приходько виступив у суді з останнім словомРФ: Прокурор запросив для Олега Приходька 11 років колоніїСтан здоров’я Олега Приходька критично погіршився – ОмбудсманКрим: Олега Приходька етапують до РосіїКрим: Олегові Приходьку висунули нове обвинуваченняКрим: Олега Приходька залишили під вартоюКрим: Олегу Приходьку поставили обвинуваченняКрим: Олега Приходька арештували на два місяціРішення ЄСПЛ у справі Редакційна колегія газети «Гривна» проти УкраїниЗа цькування колег – штраф або громадські роботиСенцов почуває себе нормально

Міліціонерів, які побили до смерті харків’янина, засудили на 6 і 9 років

28.05.2009    джерело: : www.kp.ua
Наталя Амірханян
Безпрецедентний випадок: трьох міліціонерів суд визнав винними в тортурах, які привели до смерті людини (офіційне звинувачення звучало так: перевищення службових повноважень, яке супроводилося насильством).

Безпрецедентний випадок: трьох міліціонерів суд визнав винними в тортурах, які привели до смерті людини (офіційне звинувачення звучало так: перевищення службових повноважень, яке супроводилося насильством).

Це вже другий суд в Харкові над правоохоронцями-мучителями. Минулого тижня перемозі над недолюдками в погонах раділи співробітниці харківського плиткового заводу. Жінки стверджують, що співробітники Орджоникідзевського РВВС вибивали з них зізнання в кращих традиціях гестапо: катували, надіваючи на голову поліетиленові кульки, били... Районний суд справу проти міліціонерів закрив, але апеляційний постановив розглянути його заново.

А ось ще одна резонансна справа, слідство по якій тривало більше трьох років, вже отримало розв’язку. Надзвичайна подія сталася 8 грудня 2005 року. Цього дня 29-річний харків’янин Олег Дуніч був в одному з кафе на околиці Харкова. За сусідніми столиками відпочивали цивільні і міліціонери. Через дрібницю розгорілася сварка. Парубка оперативники вивели «поспілкуватися» на вулицю, а потім відвезли в Червонозаводський райвідділ. Через декілька годинників допиту йому стало погано. У невідкладну допомогу Олега доставили ледве живим, до полудня молодий чоловік помер від черепномозкової травми і внутрішнього крововиливу.

Судмедеексперти констатували, що на тілі Олега не було живого місця: перебиті ребра, шийні хребці, внутрішні органи. Правоохоронці ж наполягали, що привезли Олега в РВВС вже в такому стані. Правда, на всяк випадок оперативники звільнилися практично відразу після скандалу. А за час, поки йшло слідство, в райвідділі змінилося начальство.

Міська прокуратура, що розслідувала справу, пред’явила звинувачення трьом офіцерам лише в 2007 році. Їх відразу узяли під варту, а в цей понеділок суд виніс вирок: два колишніх "опери" отримали термін - по 6 років, третій - 9 років. Харківські правозахисники тріумфують: запевняють, що це одна з небагатьох справ, по якій слідство довело факт тортур в міліційних застінках.

- У практиці безкарності поставлена жирна крапка. За останні роки максимальним покаранням для співробітників міліції було звільнення. Прокуратура взагалі не порушувала кримінальні справи, або вони розвалювалися в суді, - говорить помічник міністра МВС з прав людини в Харківської області Юрій Чумак.

Втім, самі міліціонери сподіваються довести свою невинність і подаватимуть апеляцію.

 Поділитися