MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Журналістське розслідування з летальним кінцем

30.05.2009    джерело: www.telekritika.ua
Офіційно канал не заперечує, але й не стверджує, що вбивство Алексея Гончарова, який продемонстрував журналістам місце незаконного видобутку піску на Жуковому острові в Києві та мав намір показати їм інші подібні місця, пов’язане саме з роботою журналістів ICTV
Керівник служби публіцистичних програм ICTV Оксана Соколова пов’язує загибель пенсіонера - героя сюжету «Максимуму в Україні» - з непрофесійними діями журналіста Олексія Кутєпова.
59-річний київський пенсіонер Олександр Гончаров, який був героєм розслідування програми «Максимум в Україні» ICTV, був забитий на смерть біля свого будинку опівдні 26 травня. Про вбивство чоловіка, який брав активну участь у протидії незаконній забудові Києва, засоби масової інформації повідомив еколог Володимир Борейко. Дружину Гончарова, яка перебувала  на місці злочину, теж сильно побили.
 
«Олександр Гончаров показав місця незаконного видобутку піску знімальній групі каналу ICTV, завдяки чому була викликана міліція і незаконний видобуток (по суті крадіжку) зупинено. Наступного дня разом зі знімальною групою цього каналу на місце виїхали представники Київського еколого-культурного центра, які оцінили видобуток піску з екологічної точки зору. Нами було прийняте рішення зайнятися й іншими фірмами, які на Жуковому острові незаконно добувають пісок. Однак на наступний день Гончарова вбили. Є всі підстави припускати, що він став жертвою кримінальних структур (причому швидше за все за наводкою держструктур, які дали бандитам його адресу), які тримають в Києві незаконний бізнес по видобутку піску і шляхом вбивства вирішили залякати інших захисників природи і журналістів, які вимагають від влади навести в цій справі порядок», - йдеться в заяві Борейка.
 
Офіційно канал не заперечує, але й не стверджує, що вбивство пенсіонера, який продемонстрував журналістам місце незаконного видобутку піску на Жуковому острові в Києві та мав намір показати їм інші подібні місця, пов’язане саме з роботою журналістів ICTV. Проте у коментарі «Телекритиці» керівник служби публіцистичних програм каналу Оксана Соколова заявила, що трагедія, на її думку, є результатом непрофесійного підходу журналіста Олексія Кутєпова, який займався розслідуванням.
 
«Програма «Максимум в Україні» відома своїми скандальними розслідуваннями, які зачіпають інтереси сильних світу цього, - йдеться в офіційному повідомленні каналу. -  Репортер програми Олексій Кутєпов проводив розслідування про незаконний видобуток і продаж піску в заповідних зонах України, у тому числі і на Жуковім острові в Києві. Інформацію про сумнівні роботи він отримав від Олександра Гончарова, який за власним бажанням зателефонував у редакцію програми. Олексій Кутєпов виїхав на місце подій, де отримані свідчення підтвердилися. Наступного дня Олександра Гончарова вбили».
 
Прес-служба каналу цитує Олексія Кутєпова: «Наступного дня після візиту на Жуків острів, в 12:01 мені телефонував Олександр Гончаров. Ми домовилися про наступну зустріч. Але вже через десять хвилин його вбили у власному дворі на очах у дружини...». «Телекритика» намагалась отримати докладніший коментар у Олексія, проте він вимушено відмовив, пояснивши, що керівництво заборонило йому коментувати цю історію. За інформацією ТК, Олексій проходить у справі як свідок і був допитаний міліцією.
 
«Ми не знаємо причин вбивства, нам відомо лише два факти: Олександр Гончаров передав нам інформацію, а наступного дня він був убитий, - цитує прес-служба Оксану Соколову. - Розслідування вбивства  - компетенція прокуратури і міліції. Зі свого боку ми продовжуємо розслідування ситуації у заповідниках, воно вестиметься силами репортерів відділу публіцистичних програм, і вийде в ефір в рамках «Максимум в Україні» або «Фактів тижня». Олексій Кутєпов розслідувати цю тему далі не буде, оскільки тепер він - свідок у справі про вбивство».
 
Коментувати вбивство Олександра Гончарова пані Соколова відмовилась, оскільки, за її словами, канал прийняв рішення обмежитись офіційним коментарем.
 Поділитися