MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

94,2% українців підтримують запровадження покарання за зберігання дитячої порнографії

02.06.2009    джерело: www.telekritika.ua
Україні слід ввести до нормативно-правової бази поняття «дитяча порнографія», запровадити покарання за її зберігання, а в ст. 301 ККУ замінити фразу «примус неповнолітніх» на «залучення неповнолітніх».

Україні слід ввести до нормативно-правової бази поняття «дитяча порнографія», запровадити покарання за її зберігання, а в ст. 301 Кримінального кодексу України, яка карає за виготовлення порно, замінити фразу «примус неповнолітніх» на «залучення неповнолітніх». Про це оголосили 2 червня представники міжнародної організації ЕКПАТ і правозахисного центру «Ла Страда - Україна», презентуючи результати дослідження щодо виявлення ситуації з розповсюдженням дитячої порнографії в Білорусі, Молдові, Росії та Україні.

У 2008-2009 роках в Україні було розроблено три законопроекти, які посилювали покарання за дії, пов’язані з дитячою порнографією. Це законопроекти Міністерства юстиції (схвалений Кабміном), народних депутатів Геннадія Москаля і Павла Унгуряна. Однак поки що жоден не прийнятий Верховною Радою.

 

Порівняння кримінальної відповідальності за зберігання, виготовлення і розповсюдження дитячої порнографії в країнах СНД

 

Білорусь

Молдова

Росія

Україна

Зберігання

Ні

Ні

Ні

Ні

Виготовлення

Так

Так

Так

Так

Розповсюдження

Ні

Так

Так

Нечітко

Покарання

До 5 років за втягнення неповнолітніх у виготовлення порнографії

 

1 рік позбавлення волі за виготовлення порнографії

До 3 років за виготовлення, розповсюдження, ввезення, вивезення, пропозицію, збут, обмін, використання чи зберігання дитячої порнографії

6-8 років

3-7 років

 

У 2008 році центром «Ла Страда - Україна» та Київським міжнародним інститутом соціології було проведено зріз громадської думки. Як свідчать результати, 87% громадян згодні, що дитяча порнографія завдає шкоди. Переважна більшість українців (97,8%) вважає, що дитяча порнографія має бути заборонена. Водночас 93,7% жителів України погоджуються, що порнографія взагалі (і дитяча, і доросла) має бути заборонена, хоча згідно зі статистикою одного з українських інтернет-порталів, більше 30 тисяч користувачів щодня відвідують порно-сайти.

 

94,2% українців виступають за запровадження покарання за зберігання і використання дитячої порнографії, а 97,4% згодні з тим, що за виготовлення має бути найжорсткіше покарання, яке передбачене українським законодавством.

 

Першими успіхами в боротьбі з дитячою порнографією в Україні правозахисники називають три фактори. По-перше, це поява двох спеціалістів з кримінальних дій в Інтернеті у Міністерстві внутрішніх справ та понад 40 фахівців в областях. По-друге, це перша «гучна справа» щодо дитячої порно-студії «+/- 13» в Одесі (хоча власників хтось попередив і їм вдалося виїхати за кордон і уникнути покарання). І, по-третє, закриття інтернет-ресрсу «Інфостор» 10 грудня 2008 року, на якому 80% продукції було контрафактною і порнографічною, в тому числі за участю дітей 5-12 років.

 

Питання відповідальності інтернет-провайдерів за контент, який стає доступним через їхні сервери залишається відкритим. Правозахисники рекомендують провайдерам записувати і перевіряти достовірність клієнтів, а також підписати етичний кодекс і сформувати механізм повідомлення правоохоронних органів про виявлене дитяче порно, наприклад, через «гарячі лінії».

 Поділитися