MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Свідчення політв’язнів збережуть на відеоплівці

10.06.2009    джерело: www.dw-world.de
Відеоматеріали, які планують збирати шляхом інтерв’ю з колишніми в’язнями, будуть використані у навчанні дітей.

Свідчення в’язнів та очевидців окупаційних режимів на Західній Україні задокументують. Відеоматеріали, які планують збирати шляхом інтерв’ю з колишніми в’язнями, будуть використані у навчанні дітей.

Зі смертю очевидців вмирає частина історії, а спогади потрібні, щоб сформувати пам’ять про події у нащадків, кажуть ініціатори проекту - Товариство політичних в’язнів і репресованих та Меморіальний комплекс жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького".

Історію кожного репресованого записуватимуть у вигляді інтерв’ю обсягом до трьох годин та копіюватимуть документи, що підтверджують перебування у в’язниці. Відтак, відеозаписи зберігатимуть на цифрових носіях у двох копіях: одна для навчального матеріалу наступних поколінь, а інша для показу у музеї "Тюрма на Лонцького", що була однією з найбільших катівень.

Перший спогад

За задумом, очевидці, які захочуть розповісти пережиті страхіття чи то радянського, чи то нациського режимів, самі мають зголоситися, каже директор музею Тарас Чолій. Звичайно, це літні люди, які мають тілесні слабкості, але розумом вони тверезі, і ми до них приїдемо: "Їх спогади дуже чіткі, і вони для нас є дуже цікаві як з точки зору історії, так і з точки зору національної правди",- зауважив Тарас Чолій.

Вже записано першу розповідь-спогад політв’язня Любомира Полюги, охоронця Романа Шухевича. За приблизними підрахунками, лише на Львівщині з політичних мотивів було ув’язнено близько сімдесяти тисяч осіб.

Галина Стадник

 Поділитися