MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Страйк на збагачувальній фабриці

04.07.2009   
Микола Козирєв
Повідомлення про страйк робітниць на збагачувальній фабриці в Красному Лучі Луганської області з-за дуже низької заробітної платні, яку ще й не виплачують регулярно.
3 липня до Луганського комітету захисту прав людини звернулися представники трудового колективу збагачувальної фабрики «Яновська», які повідомили, що на фабриці вже другу добу триває стихійний страйк. Наймані працівники на фабриці – переважно жінки. Страйкувати почали з відчаю, бо за шість місяців поточного року їм виплатили лише дві з половиною зарплати. За останні три місяці – ні копійки. Оплата праці – мізерна, розраховується з мінімальної зарплати 330 - 350 грн. для переважної більшості працівників. Лише у збагачувальному цеху – ставка мінімальної зарплати «висока» - 515 грн. Хоча за законом мінімальна зарплата з 1 січня по 1 липня 2009 року була 625 грн. Загалом жінки на фабриці за каторжний труд отримують від 700 до 1100 грн. З приводу невиплат заробітної плати робітниці зверталися, починаючі з березня, до прокуратури, служби примирення та посередництва, але марно: ніхто їм не допоміг. Лише після цього розпочали страйк. Робітниці приходять на зміну, але до роботи не стають. Вчора робітниці вирішили створити незалежну профспілку. Адміністрація на цю спробу організованої боротьби за свої конституційні права відреагувала миттєво – сьогодні написано наказ про звільнення чотирьох робітниць-активістів. Їм сказали : «Ви отработаний матеріал!». Довідка. До травня 2004 року «Яновська» була у складі державної холдингової компанії «Донбасантрацит» (м. Красний Луч Луганської області). Зараз - ЗАТ. На фабриці збагачують вугілля шахт «Вергільовська» та «Фащівська». Трудовий колектив – 330 чоловік.
 Поділитися