MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В ОБСЄ прирівняли сталінізм і нацизм

06.07.2009    джерело: www.radiosvoboda.org
Голова російської делегації Олександр Козловський заявляв, серед іншого, що цей документ «хибно трактує історію» і є «образою» для всіх росіян

Парламентська асамблея Організації з безпеки і співпраці в Європі висловила глибоке занепокоєння звеличенням тоталітарних режимів, включно з публічними демонстраціями на звеличення нацистського чи сталіністського минулого.

Асамблея ухвалила резолюцію «Возз’єднання роз’єднаної Європи», в якій підтвердила свою єдину позицію, що відкидає будь-яке тоталітарне правління незалежно від ідеологічного підґрунтя.
Держави й уряди країн-учасниць мали б позбутися спроб прикрашати тоталітарне правління чи повертатися до нього, чинячи спротив повній демократизації, мовиться в ній.
Резолюція, зокрема, закликає держави-учасниці ОБСЄ далі вивчати тоталітарну спадщину й домагатися, щоб громадськість не забувала про неї, особливо ж учити молодь про тоталітарну історію.
ОБСЄ закликає країни відкрити свої історичні й політичні архіви.
Так само Асамблея занепокоєна можливістю поширення і зміцнення різноманітних екстремістських угруповань, зокрема, неонацистів чи скінгедів, і закликає боротися з ксенофобією й агресивним націоналізмом.
Ця резолюція, разом із низкою інших, міститься у Вільнюській декларації, яку ухвалила в п’ятницю Парламентська асамблея ОБСЄ на закінчення своєї 18-ї сесії в столиці Литві Вільнюсі.
Під час обговорення на сесійному засіданні Асамблеї, а перед тим у її комітеті проект резолюції викликав бурхливі дискусії. За повідомленнями, особливо різко проти нього виступала делегація Росії. Голова російської делегації Олександр Козловський заявляв, серед іншого, що цей документ «хибно трактує історію» і є «образою» для всіх росіян.

 Поділитися