MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ПАРЄ занепокоєна гальмуванням у сфері реформування судоустрою

10.07.2009    джерело: www.minjust.gov.ua
На думку європейських експертів залишаються невирішеними проблеми тривалого судового провадження та невиконання рішень національних судів; питання незалежності судової системи, та інше

Парламентська Асамблея Ради Європи занепокоєна гальмуванням в Україні роботи над ухваленням нового законодавства у сфері реформування судоустрою. На цьому наголошувалося під час зустрічі делегації Комітету ПАРЄ з юридичних питань та прав людини з Міністром юстиції України Миколою Оніщуком.
Зустріч відбулася в Міністерстві юстиції в рамках візиту в Україну доповідача Комітету ПАРЄ з юридичних питань та прав людини Христоса Пургурідеса.
На думку європейських експертів, в Україні залишаються невирішеними проблеми тривалого судового провадження та невиконання рішень національних судів. Залишаються проблемними питання незалежності судової системи, неможливості забезпечення захисту життя, проведення ефективного розслідування та інші проблеми, що не співвідносять з європейськими стандартами у відповідній сфері.
У ході зустрічі європейських експертів було поінформовано про нові законодавчі ініціативи у вказаній сфері, які реалізуються в Україні, зокрема, Міністерством юстиції. Так, за словами Міністра юстиції Миколи Оніщука, на одне з найближчих засідань Кабінету Міністрів буде винесено на розгляд новий Кримінальний процесуальний кодекс. Як наголосив Міністр юстиції, кодекс отримав схвальні оцінки міжнародних експертів та покликаний запровадити в Україні європейські стандарти кримінального процесу та кримінального права.
Експертів ПАРЄ було також поінформовано про розробку проекту Закону України "Про захист права особи на досудове провадження, судовий розгляд та виконання рішення суду протягом розумного строку", який вже отримав схвалення Кабінету Міністрів та направлений на розгляд до Верховної Ради.
Крім того, у ході зустрічі сторони обговорили можливість направлення для висновку до Венеціанської комісії законопроекту, що об‘єднав раніше ухвалені у першому читанні проекти законів про судоустрій та про статус суддів.

 Поділитися