MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Правовий висновок УГСПЛ щодо законопроекту «Про порядок організації і проведення мирних заходів»ВРУ внесла до порядку денного законопроекти з питань державно-церковних відносинПарламентарі пропонують заборонити тоталітарні сектиКороткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у 2016 р.Короткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічних справ ХПГ в першій половині 2016 р.Мирні зібрання в Україні найчастіше забороняють на Харківщині9. Свобода об’єднань (асоціацій)6. Свобода думки, совісті та релігіїПротиправні обмеження права на мирні зібрання жителів Луганська«Проведення мирного зібрання… негативно вплине на імідж влади»14. ВРАЗЛИВІ ГРУПИ ЯК ОБ’ЄКТ ДИСКРИМІНАЦІЇ, РАСИЗМУ, КСЕНОФОБІЇ ТА ЗЛОЧИНІВ НА ҐРУНТІ НЕНАВИСТІВищий адміністративний суд НЕ може встановлювати будь-які терміни повідомлення про мирні зібранняМешканці Лисичанська відстоюють своє право на мирні зібранняХарківщина стала лідером за кількістю судових заборон на мирні зібранняОлександр Северин: Право на мирні зібрання. ДесоветизаціяРозгляд законопроекту про мирні зібрання перенесено, «щоб уникнути непорозумінь»Чи будуть свободними мирні зібрання в Україні?«Духовний вишкіл ҐУЛАҐу»Комітет ВР провів кулуарне засідання щодо законопроекту про мирні зібранняВсеукраїнська Рада Церков закликає реально забезпечити право громадян на публічні мирні зібрання

Парламент має забезпечити право віруючих на мірні зібрання

14.07.2009    джерело: www.irs.in.ua

Інститут релігійної свободи закликає парламент законодавчо забезпечити право віруючих на проведення публічних мирних заходів

10 липня 2009 року громадська організація «Інститут релігійної свободи» (ІРС) спрямувала письмове звернення до голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Олега Зарубінського, заявляючи про необхідність законодавчого забезпечення права віруючих громадян на проведення публічних мирних заходів релігійного характеру. Разом з цим ІРС запропонував врахувати розроблені його фахівцями пропозиції до відповідного законопроекту, який готується цим комітетом до розгляду Парламентом у другому читанні
Приводом до звернення ІРС став проект Закону «Про порядок організації і проведення мирних заходів» (реєстр. №2450), який 3 червня Верховна Рада Україною підтримала у першому читанні та доручила доопрацювати до другого читання Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. Зазначений законопроект виключає зі сфери дії закону “релігійні обряди і церемонії у випадках, передбачених Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації»”.
У зв’язку з цим Інститут релігійної свободи заявив: “В інтересах релігійної спільноти України – Церков, релігійних організацій та віруючих громадян України, вкрай важливою є потреба у запровадженні єдиного уніфікованого законодавчого підходу у сфері реалізації конституційних положень про порядок організації мирних зібрань не залежно від того, хто виступає їх організаторами і учасниками – чи то віруючі, чи то невіруючі громадяни”.
Пояснюючи свою позицію, в зверненні до профільного комітету ІРС вказує, що чинні положення частини п’ятої статті 21 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» є застарілі по відношенню до Конституції України. При цьому суттєві невідповідності цих норм Основному Закону протягом останніх десяти років стають приводом для неоднозначного застосування представниками влади. “Як наслідок, за цей період правозахисниками було зафіксовано чимало порушень конституційного права на мирні зібрання з боку органів місцевого самоврядування по відношенню до віруючих громадян. Деякі з них навіть були предметом протестів органів прокуратури та подальших позовів до суду”, – наголошується у зверненні.
З огляду на це, Інститут релігійної свободи запропонував для врахування Комітетом пропозиції до тексту вказаного законопроекту, які передбачають розширення сфери дії майбутнього закону також і на публічні релігійні обряди та церемонії та внесення відповідних змін до статті 21 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».
Виконавчий директор ІРС Максим Васін так прокоментував надіслане до парламентського комітету звернення: “Важливим є те, що підготовлені нами поправки не тільки спрямовані на припинення багаторічної негативної практики утисків конституційного права віруючих на проведення публічних мирних зібрань, але крім цього вони узгоджуються з проектом нової редакції Закону про свободу совісті та релігійні організації, підготовленого Робочою групою при Держкомнацрелігій наприкінці червня цього року”.
Він додав, що проект нової редакції Закону зокрема передбачає проведення публічних релігійних заходів у загальному порядку, визначеному для усіх мирних заходів, що проводяться відповідно до статті 39 Конституції України.
Нагадаємо, що раніше Інститут релігійної свободи розробив юридичну консультацію щодо порядку організації та проведення публічних мирних заходів релігійного характеру.  Документ покликаний допомоги Церквам та віруючим у застосуванні суперечливих положень чинного законодавства України.

Інститут релігійної свободи, м.Київ 

 Поділитися