MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Автори законопроекту «Про прокуратуру» не врахували жодного зауваження європейських експертів – висновок Венеціанської комісії

17.07.2009   

Проект закону «Про прокуратуру», що був ухвалений Верховною Радою України 14 квітня 2009 року у першому читанні, жодним чином не передбачає реформування системи прокуратури, яка збереглася в Україні як спадщина радянських часів. Навпаки, це, швидше, – спроба зберегти status quo та покласти край реформам, розпочатим на підставі положень Конституції України 1996 року.

Такі оцінки містить попередній висновок Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанська комісія) щодо проекту Закону України «Про прокуратуру», внесеного народними депутатами України Швецем В.Д., Прокопчуком Ю.В. та іншими (реєстр.№2491 від 19 вересня 2008 року).

Висновок на законопроект був оприлюднений 8 липня 2009 року та в подальшому буде винесений на затвердження засідання Венеціанської комісії. З текстом документу можна ознайомитись на сайті Венеціанської комісії за адресою: http://venice.coe.int/docs/2009/CDL(2009)100-e.asp?&L=E.

У висновку відзначається, що жодне з критичних зауважень, наданих Венеціанською комісією в попередніх висновках у 2001, 2004 та 2006 роках, в законопроекті не враховане. При цьому, проект закону пропонує створити дуже могутній, надмірно централізований орган, повноваження якого перевищуватимуть повноваження органів прокуратури, прийнятні в демократичній державі.

На думку європейських експертів, вказаний законопроект має бути відкликаний, оскільки його ухвалення не наблизить Україну до виконання обов’язків та зобов’язань перед Радою Європи щодо зміни ролі та функцій прокуратури, трансформації цієї інституції в орган, що відповідатиме європейським стандартам.

Венеціанська комісія також вважає, що проведення реформування прокуратури відповідно до обов’язків та зобов’язань України перед Радою Європи потребуватиме, в першу чергу, конституційних змін, зокрема таких, що запропоновані Президентом України. Це, у свою чергу, призведе до необхідності розробки зовсім іншого проекту закону.

Я повідомлялося, з проханням про проведення експертизи проекту Закону України «Про прокуратуру» до Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанська комісія) звернулося Міністерство юстиції України в травні цього року. Необхідність експертизи законопроекту мотивувалася нагальною потребою в реформуванні органів прокуратури України на основі стандартів Ради Європи.

17.07.2009

Прес-служба Міністерства юстиції України

 Поділитися