MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Міжнародні акредитовані спостерігачі залишають Молдову, на знак протесту проти дій влади

29.07.2009    джерело: www.newsru.ua

Спостерігачі міжнародної організації ENEMO вирішили залишити Молдову, повідомив у вівторок один з керівників організації Сергій Ткаченко.

Він заявив, що таке рішення ухвалено "на знак протесту проти дій влади, а також відмови ЦВК в реєстрації 87 спостерігачів з країн СНД, Центральної і Східної Європи", повідомляє "Iнтерфакс-Україна".

У ENEMO планували, що всього здійснювати моніторинг за ходом парламентських виборів будуть 140 представників організації, проте акредитацію отримали лише 53 спостерігачі.

За словами Ткаченка, 11 спостерігачів ENEMO з Грузії були затримані в понеділок в кишинівському аеропорту і відправлені у вівторок назад в Тбілісі через Стамбул. Двоє спостерігачів було затримано поліцією, згодом вони були відпущені.

У ЦВК Молдови керівникам місії спостерігачів пообіцяли, що ENEMO отримає письмову відповідь, в якій буде вказана причина відмови в акредитації.

Голова Центральної виборчої комісії Молдови Євгеній Штірбу заявив, що "спостерігати за ходом виборів до парламенту Молдови можуть тільки акредитовані спостерігачі".

За його словами, "деякі з тих, хто прибув до Молдови з метою спостереження за виборами, мають пряме відношення до організації "кольорових" революцій і не в них проблеми із законом".

"Принаймні, така інформація, яку представили відповідні компетентні органи", - заявив Штірбу.

Згідно з офіційним повідомленням ЦВК, на дострокові вибори до парламенту 29 липня комісія акредитувала більше 3160 місцевих і зарубіжних спостерігачів від ОБСЄ, Ради Європи, Європарламенту і СНД.

Зі всіх акредитованих спостерігачів 488 - міжнародних, таких, що представляють 30 зарубіжних організацій, і 2672 - молдавських, делегованих 15 організаціями Молдови.

Як відомо, вибори в Молдові будуть достроковими, вони були призначені після того, як Конституційний суд Молдови вирішив схвалити розпуск парламенту і проведення дострокових виборів.

Таке рішення було ухвалене за запитом чинного президента Молдови Михайла Вороніна, який повинен проконсультуватися з КС перед тим, як підпише указ про розпуск парламенту і призначення дати виборів.

КС визнав, що "в даний час є підстави для розпуску парламенту, оскільки чинний парламент не зміг після двох спроб, у відведені законом терміни обрати президента країни".

Основний кандидат - чинний прем’єр-міністр Зінаїда Гречана - отримала 60 голосів депутатів від Партії комуністів, а опозиція від участі у виборах відмовилася.

Три опозиційні фракції, які мають 41 зі 101 мандата, вважають, що парламентські вибори були сфальсифіковані і добивалися проведення дострокових виборів.

Сьогодні в Молдові "день тиші" - будь-яка агітація за будь-кого з кандидатів заборонена, а завтра молдовани робитимуть свій вибір

 Поділитися