MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Адвокат Мирослави Гонгадзе обурена халатністю Генпрокуратури

30.07.2009    джерело: www.dw-world.de

Адвокат вдови загиблого журналіста Георгія Ґонґадзе Валентина Теличенко побоюється, що нинішня слідча група Генпрокуратури не спроможна ефективно довести до суду справу Олексія Пукача.

Вона вже зафіксувала порушення закону при першому допиті затриманого.

Затримання колишнього генерала міліції ще не гарантує повного завершення справи про вбивство журналіста Ґонґадзе, припускає Валентина Теличенко. На її думку, Олексій Пукач вводитиме слідство в оману і даватиме неправдиві свідчення, оскільки більшість свідків цієї справи вже небіжчики.

 «Через те, що це резонансна важлива справа, то особливої ваги набирає необхідність чітко за кримінально-процесуальним кодексом все робити і тому мене просто обурює халатність Генпрокуратури, коли вони допитували Пукача одразу після затримання і без адвоката. І він ніби погодився свідчити без адвокатів», - зауважила Теличенко.

Суд – за півроку

Адвокат Мирослави Ґонгадзе констатує, що вже навколо затримання генерала Пукача чимало політичних спекуляцій, тому суд над ним буде не раніше, ніж за півроку. «Сьогодні я бачу небезпеку того, що слідство буде проведене абияк. Потім ми дістанемо неякісні матеріали на судовий процес і муситимемо витягати свідчення на судовому процесі. Все це затягне справу». Єдиною вимогою її підзахисної до слідства та судового процесу над Олексієм Пукачем буде чітке дотримання закону, підкреслила Валентина Теличенко.

Лілія Гришко

 

Представниця Гонгадзе: не варто переоцінювати знахідку черепа

Через тиждень після затримання в Україні екс-начальника департаменту зовнішнього стеження МВС Олексія Пукача, якого підозрюють у вбивстві дев’ять років тому журналіста Георгія Гонгадзе, нібито знайшли череп убитого.

Валентина Теличенко, яка представляє в прокуратурі інтереси вдови журналіста Мирослави Гонгадзе, закликала не переоцінювати цю знахідку.

Знайдення черепа є важливим, насамперед, з моральної сторони, як частини тіла загиблого журналіста, сказала "Німецькій хвилі" Валентина Теличенко. Водночас, з правової сторони, вона вважає цей факт важливою, але недостатньою ланкою для відтворення цілої картини злочину. А саме: "Встановити замовників, встановити організаторів, крім Пукача. Встановити осіб, що брали участь у перепохованні тіла та приховували згодом Пукача від правосуддя".

Теличенько впевнена, що Мирослава Гонгадзе наполягатиме на експертизі знайденого черепа. Але довірятиме не українським, а виключно закордонним експертам. Генпрокуратура України підтвердила, що у вівторок біля села Сухоліси Білоцерківського району Київської області слідчі знайшли "фрагменти черепа, які можуть належати Георгію Гонгадзе". Правоохоронці повідомили, що знахідка пошкоджена, але її достатньо для ідентифікації.

Олександр Савицький

 Поділитися