MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Лист «Донецького Меморіалу» до Прем’єр-Міністра України Ю. В. Тимошенко

17.08.2009   
Ми занепокоєні тривалим погіршенням ситуації з дотриманням прав людини в установах виконання покарань в Україні. Значною мірою це пов’язано з рівнем компетентності керівництва відомства. Воно очолюється людьми, які до призначення не мали будь-якого досвіду роботи у цій сфері.

"ДОНЕЦКИЙ МЕМОРИАЛ"
Донецкая общественная историко-просветительская и
правозащитная благотворительная организация
_________________________________________________________

Прем’єр-Міністру України
Тимошенко Ю. В.

Шановна Юліє Володимирівно!

Звертаємось до Вас з питань діяльності кримінально-виконавчої системи України.

Ми занепокоєні тривалим погіршенням ситуації з дотриманням прав людини в установах виконання покарань в Україні. Значною мірою це пов’язано з рівнем компетентності керівництва відомства. Воно очолюється людьми, які до призначення не мали будь-якого досвіду роботи у цій сфері. І голова Департаменту з питань виконання покарань Кощинець В. В., і його заступники, зокрема Калашник Н. Г. були новачками у системі. Дуже скоро відсутність у них досвіду роботи в системі стала давати взнаки. З відомства звільнилося чимало фахівців, які не могли сприйняти дилетантство керівників, але відчували свою неспроможність щось змінити. Як наслідок такого управління – погіршився стан з дотриманням прав засуджених, стрімко збільшився розрив у доходах вищого керівництва системи та рядових працівників. Зросла кількість самогубств засуджених, зросло число повідомлень про побиття в’язнів, про жорстоке поводження. Майже нанівець зведено співробітництво з більшістю провідних правозахисних організацій. Навіть стали лунати звинувачення правозахисників у виконанні замовлення криміналітету, коли вони наполягають на припиненні порушення прав людини в установах системи.

Нас серйозно турбує те, що за вмінням красномовно проголошувати відданість європейським стандартам з одночасною імітацією піклування про права людини лише маскується нездатність професійно вирішувати нагальні питання розвитку системи. Про це свідчать і результати візиту Європейського Комітету із запобігання катувань, і щорічні доповіді про дотримання прав ув’язнених, які видаються правозахисною організацією «Донецький Меморіал».

Відкриті листи правозахисників про поганий стан з дотриманням прав засуджених, які направлялися Президенту Країни, Голові Верховної ради і Вам, шановна Юліє Володимирівно, у лютому та червні 2008 року, залишились без дієвої уваги. Нещодавно Вам було надіслано ще одного листа від «Донецького Меморіалу» з копіями цих Відкритих листів.

Як члени Пенітенціарного Товариства України, які добре знають кримінально-виконавчу систему та її проблеми і специфіку, звертаємось до Вас, Юліє Володимирівно, з наполегливим проханням уважно розглянути питання оновлення всього нинішнього керівництва відомства.

З повагою,

Олександр Букалов, голова Пенітенціарного товариства України, керівник громадської правозахисної організації «Донецький Меморіал»

Валентина Бадира, канд. юр. наук, член Правління Пенітенціарного товариства України, керівник громадської організації Чернігівський правозахисний жіночій центр

Тетяна Денисова, канд. юр. наук, декан юридичного факультету, член Правління Пенітенціарного товариства України

 Поділитися