MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Страсбург закликав Україну провести реформу юстиціїІнквізиційний процес, який існував за радянських часів, не змінивсяУзагальнення нормативних актів щодо державної допомоги жертвам війни‘Вони його просто вбили’ — у тюремній лікарні помер хворий на рак Віталій МатухноПрактика застосування статті 391 Кримінального кодексу України доводить, що ця стаття має бути скасованаВільна Бурятія та інструкція «Як не стати потенційним убивцею» – дайджест російських протестівСтарий-новий статус ВПО: які права він надає українцям?Доповідь щодо розслідування масового незаконного застосування сили до засуджених Олексіївської виправної колонії (№25) 8 січня 2020 року Перешкоди для реєстрації та підтвердження громадянства створюють загрозу нової хвилі безгромадянства в Україні: попередній правовий аналізЧи стане ЄСПЛ на захист прав, коли держава не може захистити від домашнього насилля?Окремі зауваження щодо законопроєкту №5019 про зміни до закону про ОмбудсменаПроєкт Закону України «Про статус Омбудсмена»Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання. Огляд № 53-54. Найважливіші законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 01.11.2020 ‒ 30.11.2020 Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання. Огляд № 49–50 Найважливіші законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 01.09.2020 ‒ 30.09.2020Тренінг «Виконання рішень Європейського суду з прав людини» у ДніпріОпис справ, які розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у першій половині 2021 рокуЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання. Огляд № 47. Найважливіші законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 13.07.2020 ‒ 09.08.2020 Тренінг «Виконання рішень Європейського суду з прав людини»Висновок щодо політичних мотивів кримінального переслідування та порушень прав людини у кримінальному провадженні Костянтина Жеваго Виконання рішень ЄСПЛ: запрошуємо на тренінг у Києві

Рада Європи: Україна зневажає рішення судів

02.09.2009    джерело: www.radiosvoboda.org

Україна потрапила до «чорного списку» європейських держав, які зневажають рішення судів. Це висновок комісара Ради Європи з прав людини Томаса Гаммарберґа. На його думку, це явище треба розцінювати як відмову від принципів правової держави і як серйозну правозахисну проблему.

Якщо ви виграли суд, скажімо у справі пенсії чи аліментів на дитину, то це ще не гарантія, що справедливість перемогла. У таких державах як Албанія, Боснія і Герцеговина, Молдова, Росія, Сербія та Україна рішення судів часто виконуються або частково, або з довгою затримкою, або деколи повністю ігноруються. Такого висновку дійшов комісар Ради Європи з прав людини Томас Гаммарберґ, аналізуючи скарги, котрі надходять до Європейського суду в Страсбурзі.
В інтерв’ю Радіо Свобода Томас Гаммарберґ розповів про проблеми, які привернули його увагу в Україні: «Це стосується і органів державної влади, зокрема у сфері освіти, і також значною мірою державних компаній, наприклад у вугільній галузі, які не виплачують або зарплати, або пенсії, або відшкодування робітникам, які були поранені в робочий час».
Київський адвокат Тетяна Монтян сказала Радіо Свобода, що стикається з проблемою зневаги до судових рішень в Україні практично щодня.
«В Україні виконуються тільки ті рішення судів, які люди виконують добровільно, або для виконання яких не потрібно ніякого примусу, – наголошу адвокат. – Якщо ж мова йде про примус, то це практично неможливо зробити. В той же час у нашої Виконавчої служби завжди знаходиться час і натхнення для того, щоб обслуговувати рейдерські справи».
За невиконання судових рішень в Україні збираються садити в тюрму
У відповідь в міністерстві юстиції закликають усіх, хто помічає рейдерські атаки, телефонувати до них на гарячу телефонну лінію. Заступник директора департаменту Державної виконавчої служби Олексій Солонко у розмові з Радіо Свобода визнав, що невиконання судових рішень є серйозною проблемою в Україні. Він сподівається, що її допоможе розв’язати нова редакція Закону про виконавче впровадження. Цей документ готується до розгляду у Верховній Раді у другому читанні.
«Зокрема, законопроектом передбачено такий захід як адміністративний арешт фізичної особи за невиконання судового рішення. Часто трапляються випадки, коли державний виконавець з’ясовує майновий стан боржника і виявляється, що за ним майна не зареєстровано, він доходів не отримує і ми, виходить, не можемо задовольнити вимог стягувач໬, – розповів урядовець про документ, який запропонувало саме міністерство.
Але якщо законопроект має на меті покарати злісних неплатників аліментів та інших фізичних осіб, хто втікає від судів, переписуючи майно на знайомих, то питання відповідальності української держави перед, скажімо, вчителями і гірниками, котрим вона сама обіцяла виплатити пенсії і зарплати, залишається відкритим.
Реформа законодавства і збільшення фінансування судів є кроками у вірному напрямку, але їх недостатньо, вважає комісар Ради Європи з прав людини Томас Гаммарберґ. Дуже важливо, щоб закони виконувалися, в тому числі і самою державою, переконаний європейський омбудсмен.

Мар’яна Драч

 Поділитися