MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Комісія з журналістської етики: знімальна група СТБ не порушила норм журналістської етики

11.09.2009    джерело: www.telekritika.ua
Крім того, як повідомила учасниця конфлікту, спецкореспондент СТБ Ольга Червакова, сьогодні, 10 вересня, міліція передала справу до прокуратури

Комісія з журналістської етики вважає, що журналісти телеканалу СТБ під час спілкування 1 вересня 2009 року у Верховній Раді України з народним депутатом Олександром Ткаченком не порушили норм Етичного кодексу українського журналіста. Про це йдеться в офіційному рішенні Комісії від 10 вересня 2009 року.

Крім того, як повідомила учасниця конфлікту, спецкореспондент СТБ Ольга Червакова, сьогодні, 10 вересня, міліція передала справу до прокуратури. На завтра заплановано першу зустріч знімальної групи зі слідчими.

Тим часом комісія з журналістської етики закликає журналістів при поширені інформації керуватися принципами поваги до права громадян на отримання суспільно значущої інформації, уникаючи зайвої сенсаційності.

Нагадаємо, що інцидент між знімальною групою телеканалу СТБ та народним депутатом України Олександром Ткаченком стався 1 вересня 2009 року в будівлі Верховної Ради України.

На захист знімальної групи СТБ виступили журналісти та Київська незалежна медіа-профспілка.

9 вересня 2009 року парламентський комітет з питань свободи слова та інформації вирішив, що народний депутат Олександр Ткаченко (фракція КПУ) має публічно вибачитися за свою поведінку відносно знімальної групи СТБ.

 «Телекритика» пропонує всім, хто хоче приєднатися до оголошених вимог журналістів, надсилати свої підписи на адресу: [email protected].

Нижче наводимо повний текст рішення комісії з журналістської етики.

 

Комісія з журналістської етики

Рішення

Щодо інциденту між народним депутатом України О.Ткаченком та знімальною групою телеканалу СТБ

10  вересня  2009 року 

До Комісії з журналістської етики звернулася журналістка телеканалу СТБ Ольга Червакова з заявою щодо оцінки дій знімальної групи СТБ на предмет дотримання етичних норм поведінки під час спілкування 1 вересня 2009 року у будівлі Верховної Ради України з народним депутатом Олександром Ткаченком. Заявницею на розгляд Комісії було поставлено ряд питань, не всі з яких відповідають мандату Комісії. Також заявницею було надано відеоматеріали інциденту та супроводжувальний лист від телеканалу.

Зважаючи на загальновідомість цього інциденту та його вичерпну фіксацію на відео, Комісія вважає достатнім для винесення рішення наявних матеріалів, що не потребує додаткового з’ясування обставин справи та зустрічі зі сторонами конфлікту етичного характеру.

Етичний кодекс українського журналіста визначає:

«п. 6. Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста.

п. 13. Журналіст не повинен використовувати незаконні методи отримання інформації. Журналіст при зборі інформації діє в правовому полі України і може вдатися до будь-яких законних, в тому числі судових, процедур проти осіб, які перешкоджають йому в зборі інформації.»

В той же час, Закон України «Про статус народного депутата» містить приписи щодо обов’язків народного депутата України. Так стаття 8 вказує, що у своїй діяльності народний депутат повинен  дотримуватися загальновизнаних  норм  моралі;  завжди зберігати власну гідність, поважати честь і гідність громадян;  утримуватись від дій, заяв та вчинків, що компрометують його самого,  виборців,  Верховну  Раду  України, державу. А стаття 24 цього ж Закону визначає, що обов’язком народного депутата України є додержання норм депутатської етики, інформування  виборців  про  свою  депутатську  діяльність через  засоби  масової інформації.

Недотримання народним депутатом Олександром Ткаченком цих законодавчих приписів і призвело до інциденту. Його вчинок не можна виправдати поведінкою інших людей. Він свідчить про відсутність самоповаги, поваги до інших громадян та безсумнівно компрометує як самого народного депутата, так і Верховну Ради України.

Крім того, запит журналіста стосувався тільки-но виголошеної промови депутата, а отже був спрямований на інформування виборців про депутатську діяльність.

Комісія вітає звернення журналістів до правоохоронних органів у зв’язку з перешкоджанням професійній діяльності  та сподівається, що прокуратура та суд зможуть кваліфікувати дії посадової особи відповідно до законодавства.

Комісія вітає рішення Комітету з питань свободи слова та інформації, відповідно до якого народний депутат Олександр Ткаченко (фракція КПУ) має публічно вибачитися за свою поведінку по відношенню до знімальної групи СТБ. Сподіваємось також і на принципову оцінку дій народного депутата з боку Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України.

Комісія радить, при підготовці сюжетів керуватися нормами Етичного кодексу українського журналіста.

З огляду на вищесказане, Комісія:

Вважає, що журналістами телеканалу СТБ під час спілкування 1 вересня 2009 року у Верховній Раді України з народним депутатом Олександром Ткаченком не порушено норми Етичного кодексу українського журналіста;

закликає журналістів при поширені інформації керуватися принципами поваги до права громадян на отримання суспільно значимої інформації, уникаючи зайвої сенсаційності.

 

Голова

Комісії з журналістської етики                                                                   Володимир Мостовий

 Поділитися