MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Зі свідченнями Пукача відбуваються серйозні маніпуляції - Валентина Теличенко, адвокат М.Гонгадзе

14.09.2009    джерело: www.imi.org.ua
Валентина Теличенко звикла недовіряти генеральній прокуратурі. В неї є для цього всі підстави: слідчі ГПУ вже 9 років поспіль безуспішно розслідують вбивство найвідомішого українського журналіста

Валентина Теличенко, відколи представляє інтереси Мирослави Гонгадзе, звикла недовіряти генеральній прокуратурі. В неї є для цього всі підстави: слідчі ГПУ вже 9 років поспіль безуспішно розслідують вбивство найвідомішого українського журналіста. Світові організації, від громадських до ПАРЄ, не раз наголошували - справа Гонгадзе є лакмусовим папірцем у справі просування України до демократії і верховенства права. Поки що успіхи скромні. Чи не найбільше досянення - тіло Георгія, ймовірно, незабаром буде остаточно ідентифіковано і нарешті поховане за християнським звичаєм. Але його вбивці - ті, хто віддав наказ знищити опозиційного журналіста, все ще втішаються безкарністю.

Наскільки повно Ви як адвокат потерпілої сторони маєте доступ до матеріалів слідства на даний момент?

Відповідно до КПК України, з усіма матеріалами справи я матиму можливість ознайомитися лише після закінчення слідства. До того знайомитися з окремими матеріалами можна за дозволом слідчого або прокурора. Мені дали можливість ознайомитися з постановою про призначення судово-медичної криміналістичної експертизи черепа, виявленого у місті, на яке вказав Олексій  Пукач, та з висновком експертів відповідно до цієї постанови. З іншими матеріалами я не знайомилася.

Чому для остаточної ідентифікації знайденого після свідчень Пукача черепа необхідна експертиза саме у США?

Ми наполягали на проведенні експертизи ДНК черепа в експертній установі за межами України. США - вибір не потерпілих, а ГПУ. Проте, ми не заперечуємо проти цього вибору, може бути і в США. Потреба провести експертизу за межами України обумовлена надзвичайним політичним тиском на слідство й на експертів у тому числі. До українських експертів та правоохоронних органів уже сформувалися стійкі недовіра та упередження.  Отож, експертиза закордоном – своєрідний механізм бодай рамкової перевірки висновків українських експертів. Буде підтверджено походження черепа – збільшиться рівень довіри до висновків українських експертів, а не буде підтверджено походження черепа від тіла Георгія Гонгадзе – виникнуть додаткові запитання до українських експертів.

 Чи залишаються ще сумніви, що тіло, знайдене під Таращею майже дев’ять років тому не належить Гонгадзе?

І в  Мирослави, і в мене таких сумнівів немає давно. Адже не тільки експертизи ДНК, яких було проведено 5 в різних державах, але також аналіз осколкового поранення, вмісту шлунку, прижиттєвих ушкоджень кісток, все це також повністю підтверджує, що  виявлене в Таращанському лісі тіло – тіло Георгія Гонгадзе. Всі аргументи, які я знаходжу в Інтернеті або де б то не було, щодо того, що це не його тіло, базовані на надуманих або спотворених даних.

 Що для розкриття справи Гонгадзе означатимуть результати експертизи?

Результати експертизи черепа важливі передовсім для ідентифікації черепа. В разі, якщо експертиза ДНК підтвердить походження черепа, Мирослава хоче поховати тіло свого чоловіка.
Що ж стосується слідства – позитивний висновок ідентифікаційних експертиз буде ще одним доказом причетності до злочину О. Пукача, проте навіть сукупність зібраних раніше доказів не залишала місця сумнівам щодо причетності цієї особи до злочину. Для слідства більшу цінність матимуть експертизи, які дозволили б встановити в яких умовах, де саме перебував череп після відділення його від голови, перевірити покази О.Пукача.  Запитань до слідства та обвинуваченого з приводу перезаховання тіла та відділення голови в мене як представника потерпілої дуже багато.

Наскільки ми можемо сподіватися, що свідчення, котрі дає зараз екс-генерал Пукач допоможуть викрити справжніх замовників вбивства Георгія Гонгадзе?

Я маю підозри, що відбуваються серйозні маніпуляції зі свідченнями О. Пукача. Вже наступного дня після його затримання, заступник прокурора, заступник голови СБУ та Президент розповіли нам про те, що затриманий О.Пукач співпрацює зі слідством, був допитаний, відмовившись від адвоката, та назвав прізвища замовників. На моє зауваження про те, що допит обвинуваченого без адвоката – порушення КПК України, адже одна з інкримінованих йому статей КК України передбачає зокрема й максимальне покарання – довічне ув’язнення, ГПУ заявила, що допиту не було. Чи це означає, що ГПУ дезінформувала і Президента, й суспільство, неправдиво вказавши про те, що Пукача було допитано та він співпрацює зі слідством?  Чи це був не допит, а переговори з Пукачем?  ГПУ вже має багатий досвід таких «переговорів» з Миколою Мельниченком, тож я навіть не здивувалася такій «тактиці» розслідування.
Впродовж майже двох місяців після затримання Пукача ЗМІ повідомляють з посиланням на анонімні «джерела, близькі до слідства», що Пукач все ж назвав прізвища. Ось і нещодавно, О. Медведько заявив, що Пукач «активно співпрацює з органами слідства», проте «замовників досі не встановлено».  В чому ж тоді полягає активна співпраця обвинуваченого зі слідством? і хто кого в цій ситуації водить за носа – Пукач слідчих чи ГПУ нас? А,  може, йдеться про неспроможність слідства?
Я переконана, при наявності політичної волі, в Україні є слідчі, які змогли б встановити та довести вину замовників, зокрема беручи до уваги, що О.Пукач, якого слідчі неодноразово називали ланкою між замовниками та виконавцями, вже під вартою.

Як Ви оцінюєте імовірність того, що врешті винними зроблять вже покійних фігурантів, наприклад екс-міністра МВС Кравченка?

Схоже, що саме на це зараз і націлене слідство.

Микола Мельниченко нещодавно знову заявив про причетність до вбивства Гонгадзе нинішнього спікера ВР Литвина...

М. Мельниченко повинен не заяви заявляти, а давати свідчення під протокол відповідно до КПК.

Як часто Ви контактуєте з Мирославою Гонгадзе? Наскільки уважно вона стежить за останніми подіями у справі Гонгадзе?

Спілкуємося майже щодня. Вона сповнена рішучості наполягати на викриті замовників до останнього. 

Розмовляла Оксана Синицька, ІМІ

 Поділитися