MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Екологи протестують проти можливого знищення українських степів

17.09.2009    джерело: www.dw-world.de

Екологи критикують державну програму з розвитку лісового господарства і застерігають від її можливих негативних наслідків: втрати природних степових земель, а також рослин і тварин, занесених до Червоної книги.

За офіційною інформацією, цільова державна програма з розвитку лісового господарства в Україні на 2010-15 роки передбачає збільшення площі лісів на 430 тисяч гектарів, проведення інвентаризації лісів, обсягів їхньої сертифікації за міжнародними стандартами та впровадження сучасних технологій в лісовому господарстві. Кабмін також спрямував на додаткове узгодження в міністерствах рішення про мораторій на вирубку лісів у Карпатах.

Тривога екологів

Як повідомив "Німецькій хвилі" заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк, за розробленими Держлісгоспом регіональними нормативами лісистості, передбачається засадження чотирьох відсотків степової зони та восьми відсотків кримських земель. Це,  на переконання  еколога, означає використання "колосальних площ степу, де ліс не росте і рости не буде". 

За його словами, з сорока відсотків степу, який вкривав територію України, сьогодні лишився лише один відсоток земель, на яких наразі збереглися види тварин та росли, занесених до "Червоної книги". Василюк переконаний, що саме ці території піддаватимуться залісненню, оскільки це, переважно "балки, схили, яри, які не вдалося розорати, і які в реєстрах сільських районних рад значаться, як "землі запасу". Лише на Луганщині планується засадити лісом понад сто тисяч гектарів, що перевищує площу всіх луганських степів, що досі збереглися, сказав еколог.

Внаслідок таких дій можуть зникнути реліктові рослини та тварини, застеріг Василюк, зауваживши, що це  суперечить міжнародним конвенціям, до яких приєдналася Україна. Екологи вже висловили протест проти цих планів і сподіваються на докорінний перегляд програми вже найближчим часом.

Олександр Савицький

 Поділитися