MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Російського журналіста-біженця не затримали, а викликали на допит

17.09.2009    джерело: www.zaxid.net
"Українські правоохоронці, на мій погляд, і мене в цьому підтримує адвокат, порушили Законодавство України в тій частині, що Україна мені уже надала статус біженця"

17 вересня під час сесії Львівської міської ради депутат від Громадянської партії "Пора" Андрій Білоус зачитав заяву, в якій висловлено занепокоєння діями міністерства внутрішніх справ України. "З повідомлень у ЗМІ стало відомо, що 14 вересня у Києві був затриманий журналіст Олександр Косвінцев", - наголошується у заяві "Пори", - інформує кореспондент ZAXID.NET.

Натомість, як зазначив у коментарі ZAXID.NET журналіст Олександр Косвінцев, його не затримали, а викликали для допиту з метою отримання свідчень у кримінальній справі, відкритій у Російській Федерації. "14 вересня мене затримали правоохоронці за дорученням російських правоохоронних органів для проведення допиту за кримінальною справою, яка була порушена 2006 року у м. Кемерово Кемеровської області Російської Федерації", - заявив журналіст ZAXID.NET.

"Ця справа була цілковито сфабрикованою для того, щоб не дати мені можливості працювати як журналісту і громадському діячу. Мене фактично "видавлювали" з регіону. І вони це зробили. А "видавлювали" мене тому, що я дуже багато писав про чиновників, вище керівництво місцевого УМВС, губернатора, про їх участь у корупційних скандалах", - пояснив О.Косвінцев.

О.Косвінцев заявив: "Українські правоохоронці, на мій погляд, і мене в цьому підтримує адвокат, порушили Законодавство України в тій частині, що Україна мені уже надала статус біженця. Вони збирали в мене інформацію, а закон "Про статус біженців" забороняє надавати державі, з якої прибув біженець, інформацію про цю людину. Вони збирають інформацію, це зовсім незаконно. Чому вони виконують доручення російських правоохоронних органів - мені незрозуміло".

Журналіст поінформував, що написав заяву на ім’я начальника Деснянського районного управління МВС міста Києва. "Копію цієї заяви сьогодні віднесу у міську прокуратуру та в Державний комітет зі справ національностей і релігій, куди входить департамент міграційної служби. Сподіваюся, що ці органи відреагують, бо те, що сталося, зовсім не законно".

Він також додав, що сподівається на адекватну реакцію міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка. "Сподіваюся, що громадська реакція, зокрема депутатів Львівської міської ради мені допоможе. Сподіваюся, що пан Луценко дасть належну оцінку цим діям. Я думаю, що він розсудливий чоловік, і розуміє, що співробітники української міліції мають у першу чергу дотримуватися українського законодавства".

 Поділитися