MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Сейм засудив вторгнення радянських військ у Польщу в 1939 році

23.09.2009    джерело: www.tsn.ua
У тексті резолюції наголошується, що «вторгнення Червоної Армії відкрило черговий трагічний розділ історії Польщі і всієї Центральної і Східної Європи»

Сейм Польщі прийняв на пленарному засіданні парламенту спеціальну резолюцію, що засуджує вторгнення Червоної Армії 17 вересня 1939 в Західну Україну та Західну Білорусь, які між світовими війнами входили до складу польської держави.

Документ був узгоджений на минулому тижні в ході консультацій з керівниками всіх фракцій парламенту спікером Сейму Броніславом Коморовським.

«17 вересня 1939 року війська СРСР без оголошення війни здійснили агресію проти Речі Посполитої, порушуючи її суверенітет і норми міжнародного права. Підставу для вторгнення Червоної Армії дав пакт Молотова - Ріббентропа, укладений 23 серпня 1939 року в Москві між СРСР та гітлерівською Німеччиною. Таким чином був проведений четвертий розділ Польщі. Польща стала жертвою двох тоталітарних режимів - нацизму і комунізму «, - йдеться в прийнятому документі.

У тексті резолюції наголошується, що «вторгнення Червоної Армії відкрило черговий трагічний розділ історії Польщі і всієї Центральної і Східної Європи».

«Польську долю розділили представники багатьох інших народів Центральної та Східної Європи. Суверенітет втратили Литва, Латвія і Естонія, нависла загроза над територіальною цілісністю і суверенітетом Фінляндії та Румунії. Архіпелаг ГУЛАГ поглинув сотні тисяч людських життів всіх народів цього регіону, в тому числі багатьох громадян СРСР. Організація системи, тривалість і масштаб явища надали цим злочинам, у тому числі Катинському злочину, ознаки геноциду «, - зазначається в резолюції.

У заключній частині документа зазначається, що Сейм Польщі «стоїть на позиції, що польсько-російського примирення вимагає поваги історичної правди».

«Її (правду) не можна замовчувати, нею не можна маніпулювати. Сейм Речі Посполитої засуджує всілякі спроби фальсифікації історії і звертається до всіх людей доброї волі в Російській Федерації із закликом про спільних, солідарних діях з оприлюднення і засудження злочинів часів сталінізму», - йдеться в резолюції .

Сейм Польщі прийняв резолюцію через акламацію без дебатів і голосування. Акламація - спрощений порядок прийняття рішення на основі реакції учасників, виражається у вигляді оплесків, вигуків, реплік безпосереднього виявлення своєї думки.

У момент прийняття резолюції в залі засідань Сейму на балконі перебували сім’ї поляків, розстріляних в Катині в 1940 році. Депутати вітали катинські сім’ї стоячи.

Спікер парламенту Броніслав Коморовський зазначив, що Сейм у прийнятій резолюції висловив «загальним голосом те, що думає, що відчуває».

Протягом п’яти останніх років парламент Польщі в резолюціях, що стосуються 17 вересня 1939, жодного разу не використовував слово «геноцид».

Нагадаємо, у серпні Інститут національної пам’яті Польщі представив нові дані, що стосуються кількості поляків, які загинули під час Другої світової війни. Раніше вважалося, що під час війни загинуло 6 мільйонів 28 тисяч громадян Польщі. За новими даними, кількість польських громадян польської, єврейської, білоруської, литовської, чеської та інших національностей, які загинули з 1939 по 1945 роки, становить від 5,6 до 5,8 мільйонів, 150 тисяч з них загинули від рук військовослужбовців радянських військ або каральних органів.

23.09.2009
 Поділитися