MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

28 вересня – Міжнародний День Права Знати

28.09.2009    джерело: stop-x-files-ua.org
Ми звертаємось до громадян України з закликом об’єднати зусилля з метою вкорінення в українському суспільстві розуміння Права Знати, як фундаментальної цінності та забезпечення відповідних механізмів його реалізації та захисту

Міжнародний день Права Знати (International Right To Know Day ) започаткований The Freedom of Information Advocates Network (FOIAnet) і вперше був відсвяткований у демократичному світі 28 вересня 2003 року. Сьогодні ми відзначаємо 7-й Міжнародний день Права Знати.
Метою започаткування Міжнародного дня Права Знати було підвищення правосвідомості людей щодо отримання ними інформації, яка є у розпорядженні властей, про те, яким чином та на які потреби урядовці витрачають кошти «спільного гаманця», тобто кошти платників податків.
На сайті The Freedom of Information Advocates Network (FOIAnet) у розділі Right to Know Day можна знайти історію відзначення Дня Права Знати. Зокрема, у розділі, що розповідає про події 2006-го року зазначено, що в Україні День Права Знати планувалось відзначити двома акціями, організацію яких взяла на себе Асоціація медіа-юристів.
Однак, 2006-го руку напередодні Дня Права Знати відбулась ще одна подія, яка не була достатньо висвітлена у ЗМІ та не потрапила на сайт The Freedom of Information Advocates Network (FOIAnet). 27-го вересня 2006 року у Харківському прес-клубі відбулись прес-конференція і круглий стіл «Про відкритість влади та права людини в Харкові і області в 2005-2006рр.», організаторами якої стали Харківська правозахисна група, Громадський інформаційно-методичний центр «Всесвіт» та ВГО Альянс «Майдан» за інформаційної підтримки сайту “Майдан”.
Власне тоді з розповідей Наталки Зубар, Людмили Клочко, Євгена Захарова та Олександр Северина про дотримання свободи інформації в Україні і, зокрема, в Харківській області журналісти та представники громадських організацій вперше довідались про Міжнародний День Права Знати.
За час, що минув з 2003 року, коло країн, в яких неурядові організації відзначають Міжнародний день Права Знати, суттєво розширилось. Приємно відзначити, що Болгарія, Угорщина, Молдова, Грузія, Вірменія вже теж традиційно відзначають цей день.
Право Знати (право на інформацію) є фундаментальним інструментальним правом для кожного громадянина, що живе у демократичний країні. Без належної реалізації цього права годі й говорити про дотримання низки інших людських прав. Без належної реалізації цього права суспільство швидко деградує до стану поліцейської, або кланово-бюрократичної держави. На жаль, попри зусилля вже згаданих громадських організацій та багатьох наших колег, розуміння важливості Права Знати не стало ознакою значної більшості українського суспільства. Більшість українських громадян згадує про право на інформацію лише тоді, коли через брак інформації громадяни не мають реальної можливості захистити свої інші права, або захищати свої інтереси у відносинах з владою та органами місцевого самоврядування.
Саме тому, у Міжнародний день Права Знати, ми звертаємось до громадян України, керівників та членів громадських організацій різного спрямування з закликом об’єднати зусилля з метою вкорінення в українському суспільстві розуміння Права Знати, як фундаментальної цінності та забезпечення відповідних механізмів його реалізації та захисту.

Віктор Гарбар, Наталка Зубар, Олександр Северин,
ГІМЦ «Всесвіт» — ВГО Альянс «Майдан».

 Поділитися