MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Прокуратура відмовилася порушувати кримінальну справу проти депутата Ткаченка

28.09.2009    джерело: www.telekritika.ua
Дії п. Ткаченка характеризують, як такі, що «були викликані настирливою наполегливістю журналістки О. Червакової, яка намагалася отримати відповіді на свої запитання всупереч небажанню народного депутата їх надавати».

Прокуратура відмовилася порушувати кримінальну справу проти народного депутата Олександра Ткаченка у зв’язку з інцидентом, що виник під час запису інтерв’ю для телеканалу СТБ. Про це повідомляє УНІАН.

Підстава -   відсутність в діях депутата складу злочинів, передбачених частини 1 статті 171 Кримінального кодексу України (умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та ч.1 ст. 194 КК України (умисне знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах).

Саме таким став результат перевірки прокуратури Печерського району Києва за заявою   спеціального кореспондента департаменту інформаційно-аналітичного мовлення телеканалу СТБ Ольги Червакової. Прецедент - неправомірні дії народного депутата від фракції Комуністичної партії України Олександра Ткаченка.

Представники УНІАНУ зазначили, що «у даному випадку дії депутата не містять складу злочину». І зауважили:   «факт пошкодження народним депутатом України О.Ткаченком мікрофону, який є власністю телеканалу, за викладених заявницею обставин, дійсно знайшов об’єктивне підтвердження».

Кримінально караним, згідно з чинним Кримінальним кодексом України, є умисне знищення або пошкодження чужого майна, яке заподіяло шкоду у великих розмірах. (Згідно з п.3 примітки до статті 185 КК, злочином у великих розмірах визнається такий, що вчинений на суму, в 250 і більше разів вищу за неоподаткований мінімум доходів громадян, тобто - від 4250 грн.) Вартість же пошкодженого мікрофону, згідно з офіційною інформацією телеканалу СТБ, становить 1330 грн.

У висновках прокуратури йдеться про те, що у ході перевірки не здобуто достатніх даних, які б достовірно свідчили про наявність умислу у народного депутата саме перешкодити професійній діяльності як окремого журналіста, так і засобів масової інформації в цілому. Зокрема, дії п. Ткаченка характеризують, як такі, що «були викликані настирливою наполегливістю журналістки О. Червакової, яка намагалася отримати відповіді на свої запитання всупереч небажанню народного депутата їх надавати».

Тепер Ольга Червакова та телеканал СТБ   можуть   звернутися із позовом про відшкодування завданої як моральної, так і матеріальної шкоди в порядку цивільного судочинства. Крім того, в прес-службі прокуратури зауважили, що пана Ткаченка «можуть бути предметом розгляду Комітету з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України».

Нагадаємо, на мікрофон журналістки СТБ пан   Ткаченко напав 1 вересня. Інцидент трапився у приміщенні Верховної Ради. Пані Червакова планувала взяти в депутата   коментар. Після чергового питання він вихопив мікрофон і кинув його.

Народний депутат від Партії регіонів, Перший заступник глави Комітету з питань свободи слова Ганна Герман спочатку обурилася поведінкою пана Ткаченка. А вже наступного дня заявила про неоднозначність ситуації:

«Я вчора кілька разів переглядала плівку із записом цього інциденту і зауважила одну деталь. Якщо експерти підтвердять це, погляд на ситуацію буде змінено: в один момент мікрофон журналістки торкнувся обличчя нардепа. Якщо так, то треба говорити не лише про поведінку депутата, але й про поведінку та відповідальність журналістки. Якщо ж експерти не підтвердять цього, то журналістська спільнота, не чекаючи на кримінальні справи чи судові засідання, має сама відреагувати на таку поведінку нардепа», - сказала пані Герман.

Київська незалежна медіа-профспілка звернулася до генерального прокурора Олександра Медведька з проханням порушити кримінальну справу щодо народного депутата Олександра Ткаченка через інцидент з журналісткою СТБ. Заяву пыдтримали журналісти. Зокрема, КНМП просила порушити кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності журналістів). Йдеться про інцидент 1 вересня, коли у будинку парламенту народний депутат від КПУ вирвав у журналістки Ольги Червакової мікрофон і жбурнув його на підлогу.

 Поділитися