MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ARTICLE 19: російський закон регулюватиме історію та пам’ять

06.10.2009    джерело: www.imi.org.ua
ARTICLE 19 вважає, що свобода слова не є можливою, коли не має доступу до інформації та відкритих та вільних дебатів в суспільстві щодо історії.

Британські правозахисники ARTICLE 19 закликають владу Росії не приймати федеральний закон «Про боротьбу з реабілітацією нацизму, нацистських злочинців або колабораціоністів в державах, що нещодавно отримали незалежність на територіях колишнього Союзу радянських соціалістичних республік». Про це повідомляє ARTICLE 19 та IFEX. Юристи ARTICLE 19 вважають, що цей закон порушує право пошуку історичної правди та не відповідає міжнародним нормам свободи висловлення. Також не нав’язувати державного бачення історичних подій та особистостей. Та закликає владу забезпечити дотримання Статті 19 Міжнародного договору про громадянські та політичні  права, а також дотримання Статті 10 Європейської угоди по правах людини.

Проект закон має бути доповненим іншими ініціативами, як наприклад, заснування Президентської комісії з «протистояння зусиллям фальсифікувати історію всупереч інтересам Російської федерації».

Експерти ARTICLE 19 провели юридичний аналіз та дійшли висновку, що закон є дискримінаційним та підіймає питання суверенітету іноземних країн. Законопроект обмежує свободу висловлення, адже застосовує санкції проти індивідуумів, організацій, компаній та ЗМІ, які спростовують «офіційну» історію. Це може зашкодити відкритим та вільним дебатам про історичні особистості або події. До того ж, формуліровки і тексту закону і підґрунтя діяльності президентської комісії  не є чіткими.

Нещодавно в Лондоні ARTICLE 19 проводив круглий стіл, на якому обговорювався цей закон, а також закритість радянських архівів,  протизаконне вилучення відомостей про жертв сталінських репресій та загальний контроль за інформацією, що містить історичні факти та дебатами навколо історичних даних. «Цей закон та інші ініціативи російської влади є частиною зростаючої державної цензури, не лише в тому, що стосується публікації історичних книжок, але також і історичної освіти, - сказав британський письменник та історик Орландо Фіджес. – За часів влади Путіна відбулися драматичні зміни щодо ролі держави в питаннях освіти…, яка почала втручатися в освіту все більш і більш. Що мало на увазі і вилучення підручників з історії через критику Путіна, або через те, що учням пропонували порівняти те, що робили нацисти та ситуацію в Радянському союзі за часів Сталіна в 1930-40 роки. В 2007 році на з’їзді вчителів , який було скликано за вказівкою Путіна, учасників «заохочували» надавати позитивне бачення радянської історії (…)».

Фіджес також згадав інші репресивні заходи з боку влади з метою примусити замовчати інакодумців, в тому рахунку рейд міліції в офісі організації «Меморіал» в листопаді 2008 року, протизаконний арешт їх архівів.

ARTICLE 19 вважає, що свобода слова не є можливою, коли не має доступу до інформації та відкритих та вільних дебатів в суспільстві щодо історії.

 Поділитися