MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Позбавляти українців пенсії на час проживання за кордоном - незаконно

08.10.2009    джерело: human-rights.unian.net

Конституційний Суд України визнав неконституційним право Пенсійного фонду України і судів припиняти пенсійне забезпечення громадян України на час їх проживання за кордоном.

Відповідне рішення було оприлюднено КС сьогодні за конституційним поданням Верховного Суду України щодо відповідності Конституції положень пункту 2 частини 1 статті 49, 2-го речення ст. 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року №1058-IV.

У своєму поданні ВСУ порушив питання про визнання неконституційним положень закону щодо припинення виплати пенсії пенсіонерам на час постійного проживання за кордоном у разі якщо Україна не уклала з відповідною державою міжнародний договір з питань пенсійного забезпечення, і якщо згода на обов’язковість такого договору не надана Верховною Радою України.

Дослідивши матеріали справи КС вирішив визнати такими, що не відповідають Конституції положення пункту 2 частини 1 статті 49, 2-го речення ст. 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року №1058-IV.

Крім того, за рішенням КС положення закону України про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення КС цього рішення.

Водночас, КС звертає увагу Верховної Ради на необхідність приведення у відповідність до Конституції України положень інших законів, які регламентують виплату пенсій пенсіонерам, які постійно проживають у державах, з котрими Україною не укладено відповідних договорів, а також на необхідність прийняття закону про відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої фізичним або юридичним особам актами і діями, що визнані неконституційними.

Рішення КС є обов’язковим до виконання на території України, остаточним, і не може бути оскаржене.

 Поділитися